Region 4

07.09.2024.

8:23

U Hrvatskoj skaču cene struje i gasa

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je na današnjoj sednici Vlade novi, sedmi paket mera za zaštitnu domaćinstava i privrede od rasta cena.

Izvor: Tanjug

U Hrvatskoj skaču cene struje i gasa
Irina Shatilova/Shutterstock

Podeli:

Novi paket se prvenstveno odnosi na regulaciju cena energenata i najavio je da će gas i struja poskupeti po 10 odsto.

Plenković je na otvorenom delu sednice Vlade rekao da se, prema izveštaju Državnog zavoda za statistiku, inflacija u Hrvatskoj smanjuje.

"Kombinacijom mera koje smo preduzimali obuzdali smo rast inflacije. To treba gledati i u kontekstu rasta i Hrvatska se nalazi među članicama EU gde je privredni rast među najvišima. Ubrzano hvatamo korak sa drugim zemljama srednje Evrope i cilj je da do kraja mandata dođemo na 80 posto razvoja EU, a ako ovako nastavi rast već krajem ove godine bićemo na 78 posto”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da je novi paket mera vredan 248 miliona evra, ima dva prioriteta - zadržati nisku cenu energije i zaštiti one najranjivije.

"Svi koalicioni partneri dali su podršku ovom paketu, pa i Hrvatska stranka penzionera. Obavili smo i konsultacije s udruženjem poslodavaca, dakle, jedan široki krug partnera”, rekao je hrvatski premijer.

Najavio je da će kroz šest meseci cena struje porasti za 10 odsto i to u dve faze - u novembru 6,5 posto i početkom godine ponovno.

"Bez mera bi bilo 584 evra, a s merama vlade 482 evra”, rekao je Plenković, prenela je zagrebačka N1 TV.

Kada je o gasu reč, tržišna cena je 680 evra, a snižena cena je 595 evra.

"Za toplotnu energiju subvencija za stan 60 kvadrata bez mera iznosi 377 evra, a s merama 315 evra”, rekao je Plenković i dodao da će povećanje kroz šest meseci biti 10 odsto, uz zadržane subvencije.

"Penzionerima kojima je penzija do 840 evra dobiće jednokratne naknade, a to je njih njih 760.000”, rekao je Plenković i dodao da je će naknada za ugrožene kupce energenata, dakle, naknada za troškove energije odnosi se na 88.500 osoba koji imaju status ugroženog kupca energenata.

"Ukupan iznos mesečne naknade je 70 evra, a reč je o vaučeru”, dodao je.

Rekao je da studentska ishrana neće poskupeti 20 odsto i da će nezaposleni branitelji dobiti jednokratnu naknadu od 100 evra.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: