Region 3

04.09.2024.

21:25

Alpina zatvara proizvodnju: Seli se u komšiluk

Češki vlasnik Alpine, slovenačkog proizvođača sportske obuće, zatvoriće deo svoje proizvodnje u Žiriju na zapadu zemlje i preseliti je u fabriku u Bosni i Hercegovini, što će rezultirati gubitkom 60 radnih mesta u Sloveniji do kraja godine.

Izvor: Index.hr

Alpina zatvara proizvodnju: Seli se u komšiluk
Lysenko Andrii/Shutterstock

Podeli:

Nedavno je zatvorena jedna od fabrika u Bosni.

K&H, kompanija koja je deo grupe Franco de Poisd'eau & CIE, kupila je Alpinu 2022. od slovenačke kompanije za upravljanje imovinom banaka, koja je u međuvremenu ugašena, piše Slovenia Times.

Osnovana 1947. godine, Alpina se suočava sa padom prodaje i povećanjem zaliha, što je ove godine pogoršano lošom zimskom sezonom, koja je smanjila potražnju za artiklima kao što su skijaške cipele.

Iz kompanije su za Slovačku press agenciju rekli da će deo proizvodnih linija, uključujući linije za montažu skijaških, nordijskih i planinarskih cipela, biti premešten u proizvodni pogon u Bosni i Hercegovini.

U sedištu kompanije u Ćirju ostaće fabrika alata i mašina i jedinica za brizganje plastike, kao i svi poslovi u odeljenju razvoja, marketinga i prodaje.

Jedna od fabrika u Bosni zatvorena

Plan otpuštanja 60 od 228 radnika u Ćirju deo je šireg plana reorganizacije i optimizacije, saopštila je uprava, iz koje obećavaju da će što više mera da se broj zaposlenih smanji na blaži način. Alpina Grupa je na kraju 2023. zapošljavala 1.012 ljudi.

Do kraja juna taj broj je smanjen na 948, da bi krajem jula dodatno opao nakon što je kompanija zatvorila jednu od dve proizvodne jedinice u Bosni i Hercegovini u kojoj je bilo zaposleno 90 ljudi.

Nakon otpuštanja u Ćiriju, broj zaposlenih u grupi će se smanjiti na približno 800 do kraja 2024. godine. Alpina je prošle godine zabeležila gubitak od 1,7 miliona evra uz prihod od prodaje od 38,8 miliona evra.

Menadžment predviđa da će prodaja ove godine pasti na 28-29 miliona evra, što je 25 odsto manje od prvobitnog plana, a gubitak će porasti na 3 miliona evra. Kompanija traži opcije finansiranja kroz kredite raznih finansijskih institucija, kao i od Ministarstva privrede. Još uvek nisu zaključeni nikakvi ugovori.

Direktorka Amadea Kavčič Jesonevec izjavila je da je planirano smanjenje broja zaposlenih neophodno da bi se kompanija održala.

Pad potražnje, visoki troškovi

Razlozi su pad tražnje, visoki troškovi energije, transporta i održavanja, povećanje minimalne zarade i ogroman pritisak konkurencije u smislu niskih proizvodnih cena.

Proizvodnja je u padu od 2017. godine, kada je Alpina proizvela 642.000 pari cipela i čizama. Broj je pao na 403.000 u 2019. i na 141.000 u 2023. godini.

Ove godine kompanija planira da proizvede samo 46.000 pari.

Od prošle godine, Alpina se u potpunosti fokusirala na razvoj i proizvodnju sportske obuće, sa dugoročnom strategijom da ostane vodeći proizvođač cipela za nordijsko skijanje i da ponovo raste na tržištu cipela za alpsko skijanje.

Kompanija oprema neke od vodećih svetskih sportista u nordijskom skijanju i biatlonu.

Nekada su alpske skijašice osvajale medalje na najvećim sportskim događajima u njenim skijaškim čizmama.

Alpina je takođe poznata po svojim čvrstim planinarskim čizmama. Uprkos finansijskim problemima i viškovima proizvodnje, kompanija je saopštila da ne nedostaje inovativnih ideja.

Menadžment i vlasnici su svesni da su različiti i inovativni proizvodi jedini pravi način za povećanje prodaje. Menadžment je takođe napomenuo da dalji razvoj ne bi bio moguć bez finansijske podrške vlasnika u proteklih godinu i po dana, što je omogućilo razvoj nove ski-patike.
 

Podeli:

Tagovi

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

19 h

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: