Region 1

03.09.2024.

9:57

Samo jedan grad u regionu je nadmašio Tivat, i to za dlaku

Aerodrom Tivat u avgustu ove godine imao je 67 letova nedeljno više nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: Poslovni dnevnik

Samo jedan grad u regionu je nadmašio Tivat, i to za dlaku
Shutterstock/ioanna_alexa

Podeli:

U odnosu na špic letnje sezone 2023. godine, Aerodrom Tivat u avgustu ove godine imao je 67 letova više nedeljno nego u istom periodu prošle godine, što je drugi najbolji rezultat ove vrste među aerodromima u regionu bivše Jugoslavije.

Na prvom je mestu dubrovački aerodrom, koji je u špicu ove sezone imao 68 letova nedeljno više nego lane – jedan više od Tivta. Istovremeno, Podgorica ove sezone ima 19 nedeljno letova više nego lane. Podaci su to koje je prikupio i obradio Alen Šćuric, analitičar avio-saobraćaja iz Zagreba.

Linija prema Beogradu najvažnija

Ove sezone u avgustu Tivat ima ukupno 201 let nedeljno, dok Podgorica ima 191. Aerodrom Tivat ovog avgusta ima prosečno 28,7 letova dnevno, po čemu je deveti u regionu, ispred Podgorice na desetom mestu koja ima prosječno 27,3 leta dnevno. Tivat je u avgustu ove godine povećao broj destinacija koje opslužuje ovaj aerodrom, kojih je trenutno ukupno 51, što je četiri više u odnosu na isti mesec prošle godine. Iz Podgorice se leti prema 55 destinacija, što je pet više nego u avgustu 2023. Iz Tivta ovog meseca leti ukupno 27 prevoznika, dva više nego lane, dok iz Podgorice leti 18 avio-prevoznika, tri više nego u istom periodu prošle godine. S ukupno 58 nedeljnih polazaka, linija Beograd – Tivat ubedljivo je najfrekventnija ove sezone od svih linija između gradova na području bivše Jugoslavije. Uključujući letove za Kraljevo i Niš, Tivat ima čak 60 polazaka nedeljno sa srpskim tržištem, dok je na liniji Podgorica-Beograd ukupno 35 polazaka nedeljno.

Drugi crnogorski aerodrom od januara ove godine do 1. avgusta ostvario je promet od 602.335 putnika, što je izvanredan rast od 34 posto u odnosu na isti period 2023. godine, dok je broj avio-operacija, odnosno sletanja i poletanja iznosio 7.053 što je ponovo povećanje od 17% u operativnom segmentu, piše Poslovni dnevnik.

Tokom jula 2024. godine Aerodrom Tivat beleži dobre rezultate na mesečnom nivou s opsluženih 228.146 putnika, što je za trećinu bolji rezultat nego u 2023. godini u isto vreme s 170.505 putnika.

Zaostajanje za 2019.

U rekordnoj 2019. godini, odnosno iz perioda pre pandemije, Tivat je zabeležio promet od 279.795 putnika, što je ipak 19% više od trenutnog rezultata. Ipak, razloga za optimizam ima, u prometu je prisutan velik broj novih operatera, za nivelaciju nekadašnjih ruskih i ukrajinskih prevoznika, koji su činili trećinu prometa, sada su zamenili britanski, skandinavski, turski i izraelski prevoznici, a izvršene su i određene obnove i poboljšanja na samom terminalu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

8 h

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: