Region 4

02.09.2024.

9:41

Jugoslovenski avion ponovo poleteo VIDEO

Legendarni avion Soko G-2 Galeb, nakon što je dve godine proveo u hangaru na Piketu, ponovno je u letnom stanju. Tu vest je objavio Goran Leš, inženjer mašinstva na splitskom FESB-u.

Izvor: biznisinfo.ba

Jugoslovenski avion ponovo poleteo VIDEO
Profimedia

Podeli:

"Njegov Rolls-Royce Viper mlazni motor podigao je sasvim pristojnu količinu trave i zemlje, a prodoran zvuk proparao je nebo iznad Sinja" napisao je na svom Fejsbuk profilu.

Inače, Soko G-2 Galeb (N-60) je dvosedni školsko-borbeni avion jugoslovenske proizvodnje razvijen tokom 1960-ih. Bio je prvi mlaznjak iz republika bivše SFRJ koji je ušao u serijsku proizvodnju.

Razvoj Galeba započinje 1957. u Vazduhoplovnom tehničkom institutu izradom dva prototipa, Galeba-1 (tri gumena spremnika goriva unutar trupa) i Galeba-2 (dva spremnika u trupu + tip tankovi).

Poslednji će postati osnova za dalju serijsku proizvodnju. Prvi probni let obavio je 3. jula 1961, serijska proizvodnja započela je 1963. u fabrici Soko, Mostar te je prvi primerak u operativnu upotrebu ušao 30. jula 1965.

Razvoj poboljšanog Galeba namenjenog izvozu započeo je u novembru 1969. Ugrađen je snažniji motor, povećan je kapacitet goriva i unapređen je kokpit. Jedini ovakav izrađen avion dobio je oznaku G-3 pa je korišćen za razna testiranja u “Vazduhoplovnom opitnom centru”, preneo je Bljesak.info.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

8 h

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: