Region 17

01.09.2024.

10:11

U ovoj jugoslovenskoj firmi radilo je 13.000 ljudi: Njihovi proizvodi koriste se i danas

Jugoslavija se od pedesetih do osamdesetih godina prošlog stoljeća od zaostale agrarne u nekoliko kratkih decenija razvila u razvijenu industrijsku zemlju.

Izvor: dnevno.hr

U ovoj jugoslovenskoj firmi radilo je 13.000 ljudi: Njihovi proizvodi koriste se i danas
RINA

Podeli:

Milioni građana sa sela su se preselili u grad kako bi radili u novootvorenim firmama koje su u to vreme zapošljavale na hiljade, pa čak i na desetine hiljada građana.

Jedna od njih je Jugoplastika koja je bila jedna u nizu vrlo jakih preduzeća za vreme bivše Jugoslavije. Osnovana je 1952. godine u Splitu, kao firma u društvenom vlasništvu za proizvodnju plastičnih masa i tekstilnih proizvoda.

Proizvodili za zapadno tržište

Osim četiri fabrike ili radne organizacije kako se tada to zvalo, Jugoplastika je imala fabriku na ulazu u Solin, nekada poznatu radnu organizaciju pod imenom Autodelovi, danas AD Plastik – jedini danas preživeli pogon ove firme.

Pogone je imala po celoj Dalmaciji, čime je Jugoplastika, tačnije njen tadašnji direktor Dinko Kuzmanić, bio tvorac jedinstvene ekonomske politike razvoja Dalmacije.

Pogoni konfekcije u Sinju imali su 500 radnika, dok su fabrike obuće u Zadru i Benkovcu su imale oko 1.000 radnika. Fabrika iz Benkovca proizvodila je isključivo za zapadno tržište, prenosi Dnevno.hr.

Fabrika iz Benkovca bila je poznata po tome što je odeću proizvodila u korporaciji sa vodećim evropskim brendovima sportske odeće, kao što su Adidas i francuski Rondine. U to vreme Jugoplastika je za Adidas godišnje proizvodila 4,5 miliona sportskih torbi.

Radili delove za Citroen i Renault

Solinska fabrika auto-delova proizvodila je delove za fabriku automobila Zastava, za Citroen, Renault, za nemački Volkswagen, rusku Ladu te italijanski Fiat.

U Starom gradu na Hvaru je bilo 200 radnika koje je proizvodilo plastičnu dugmad, dok su u Makarskoj otvoreni pogoni za proizvodnju plastičnih profila od PVC-a, gde je radilo otprilike 300 radnika.

Od gotovo 13 hiljada radnika Jugoplastike, njih čak deset hiljada direktno je radilo u proizvodnji, u stvaranju novih materijalnih vrednosti. Apsolutno svi pogoni Jugoplastike imali su vlastite restorane, a restorani su tada imali i prehranu i za dijabetičare.

U oglasnima ćete često naći proizvode ove firme koji se koriste i danas, piše portal.

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

22 h

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

5 h

Podeli: