Region 21

31.08.2024.

8:45

Američki lanac dolazi na Balkan

Grčka kompanija Fourlis Group potpisala je ekskuzivna prava sa američkim lancem Foot Locker za dalji razvoj u Jugoistočnoj Evropi, objavio je specijalizovani portal Retail Serbia.

Izvor: Biznis.rs/Milica Rilak

Američki lanac dolazi na Balkan
Sorbis / Shutterstock.com

Podeli:

Prema saopštenju Fourlisa, strateški sporazum sa Foot Lockerom podrazumeva preuzimanje njihovih radnji u Grčkoj i Rumuniji, kao i otvaranje više od 100 prodavnica u svim zemljama regiona osim u Srbiji – što znači da će poznati maloprodajni brend biti prisutan u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Bugarskoj.

Analitičar i urednik Retail Serbia Žarko Grozdanić za Biznis.rs objašnjava da su na našem tržištu sportske opreme već zastupljeni brojni ozbilji igrači i da za novajlije trenutno – nema mesta.

Fourlis grupa, koja u Grčkoj poseduje franšizu za IKEA robne kuće, saopštila je da očekuje da će, zahvaljujući sporazumu sa Foot Lockerom, iskoristiti „dvocifreni“ trend rasta koji beleži maloprodaja sportske opreme i odeće u Jugoistočnoj Evropi u poslednje tri godine.

Procenjuje se da će vrednost prodaje na regionalnom tržištu maloprodaje sportske opreme, koje tri godine uzastopno beleži visok rast, dostići 3,7 milijardi evra do 2026. godine, uz "visok jednocifreni rast“ godišnje.

Predsednik grčke grupacije Vasilis Fourlis je sklapanje sporazuma sa Foot Lockerom nazvao "strateškim potezom“ koji pozicionira Fourlis Group kao konkurentnijeg igrača na maloprodajnom tržištu, a sve u cilju podsticanja rasta i povećanja vrednost za akcionare.

"Iskoristićemo komplementarne prednosti Foot Locker-a i Intersporta da ponudimo neuporedivo sportsko maloprodajno iskustvo“, najavio je Fourlis dok grupacija računa na mlade kupce – pripadnike Generacije Z i poziciju koju kod njih ima Foot Locker.

Zašto je, međutim, preskočeno tržište Srbije?

Žarko Grozdanić u izjavi za Biznis.rs skreće pažnju na to da je naše tržište veoma razvijeno kada je reč o maloprodaji sportske opreme, bilo da je reč o njegovoj veličini ili broju igrača.

"Pored nekoliko domaćih velikih lanaca, među kojima se svakako izdvaja grupa Sport Vision, imamo i međunarodne igrače poput Decathlona koji je najavio da će do kraja godine otvoriti još jednu veliku prodavnicu u Srbiji koja ce se nalaziti u Subotici. Na tržistu je jos uvek aktivan diskonter CCC koji je smanjio broj prodavnica, ali i dalje posluje u nekoliko gradova. On nije sportska prodavnica, ali se jedan deo asortimana svakako odnosi i na sportsku obuću i velike brendove, pa je jednim malim delom i on konkurentan“, objašnjava Grozdanić.

Iz tih razloga smatra da trenutno nema prostora za ulazak novih igrača u tom sektoru i da je odluka Fourlis Group potpuno opravdana.

"I pored toga što postoji interesovanje kupaca za dolazak, primera radi, (austrijskog lanca) Hervis sport u Srbiju, ni oni nemaju u planu da se šire na naše tržiste. Oni su deo Spar Grupe i Rumunija je jedina država u kojoj Hervis posluje bez svoje sestrinske komanije Spar supermarketa“, objašnjava Grozdanić.

To, međutim, ne znači da celokupna maloprodaja u Srbiji ne treba da se nada novim igračima – oni će doći i do nas, uveren je Grozdanić.

"Kada su ostali sektori u pitanju, srpsko tržište može da očekuje nove igrače narednih godina. Tu, pre svega, mislim na prehrambeni sektor i na dolazak Carrefoura i Eurospina. Uz njih, postoji interesovanje i dva lanca drogerija, kao i neprehrambenih diskontera za koje sam siguran da ce ući na tržiste narednih godina“, zaključio je Grozdanić u izjavi za Biznis.rs.

Podeli:

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

4 h

Podeli: