Region 0

29.08.2024.

8:42

Novi gasovod počinje sa radom 5. oktobra

Projekat, koji obuhvata gasifikaciju kompletne planine Jahorina i mesta Pale, biće pušten 5. oktobra i deo je strateške gasifikacije Republike Srpske.

Izvor: Tanjug

Novi gasovod počinje sa radom 5. oktobra
Shutterstock/Deyana Stefanova Robova

Podeli:

Projekat "Prirodni gas – Jahorina u znaku čiste energije", u ukupnom iznosu od 15 miliona konvertabilnih maraka (KM), što je vrednost oko 7,7 miliona evra, u završnoj je fazi nakon dva meseca od početka radova, prenosi RTRS.

Medij napominje da je distributivna mreža za sada duga 11 kilometara, a da za priključak i građevinske radove u domaćinstvu, čija je potrošnja 24 kilovata toplotne energije, treba izdvojiti do hiljadu KM.

Za kreditiranje projekta vrijedog 15 miliona maraka garanciju je dala Vlada Republike Srpske, a za novu toplanu u mestu Pale, deset miliona evra obezbeđeno je posredstvom Evropske banke za obnovu i razvoj i uspomoć granta iz Švajcarske.

S početkom naredne godine planirana je gasifikacija istočnog dela Republike Srpske, a potom i izgradnja magistralnog gasovoda od Bijeljine ka Banjaluci, najavljuje RTRS.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Podeli: