Region 2

22.08.2024.

13:28

Plantaže žele prodajom zemljišta da vrate poreski dug

Crnogorska kompanija Plantaže planira da proda zemljište kako bi vratila poreski dug, koji iznosi oko 13,5 miliona evra, najavila je direktorka Sektora razvoja Sanja Radonjić.

Izvor: RTCG

Plantaže žele prodajom zemljišta da vrate poreski dug
Shutterstock/BalkansCat

Podeli:

Ona je u Jutarnjem programu TVCG rekla da se uglavnom radi o nasleđenom dugu kompanije.

“Predlog koji smo imali je da taj problem pokušamo da rešimo prodajom zemljišta koje je isključivo građevinsko, a ne poljoprivredno i na taj način planiramo da vratimo taj dug”, rekao je Radonjić.

Vraćanje dugova

Dodala je da je kroz reprogram dugova firma uspela da vrati 2,2 miliona eura, kao i da od ove godine uredno plaćaju poreze i doprinose uz isplatu plata, prenosi portal RTCG.

"Tako da se trudimo da se taj dug ne gomila”, rekla je Radonjićeva.

Smatra da će se najavljeno uvođenje trošarina na vino negativno odraziti na poslovanje Plantaža.

Radonjić je kazala da većina zemalja EU s razvijenom proizvodnjom vina nema trošarine na vino.

“To neće uticati samo na poslovanje firmi, nego na ceo sektor vinogradarstva. Evidentno je da će doći do rasta cena na tržištu, posebno u onom nižem cenovnom segmentu, što će uticati na pad prodaje. Pad prodaje dovešće do stvaranja viškova, što će posledično dovesti do smanjenja zasađenih površina”, kazao je Radonjić.

Prema njenim rečima, vinski turizam je u porastu, a uvođenje dodatnih opterećenja neće dobro uticati na taj segment.

Za tekuću berbu u Plantažama nedostaje radne snage, a zarada, kako ističe Radonjić, zavisi od iskustva.

Kazala je da ove godine Plantaže imaju povećanje prihoda, ali da je još prerano prognozirati konačne bilanse.

Teško do sezonaca

Iz kompanije su nedavno upozorili da je izazov pronalaženja sezonske radne snage aktuelan i ove godine.

“Trenutno je na raznim poslovima u našim plantažama angažovano oko 220 sezonskih radnika, od čega je 40 posto domaćih, a 60 posto stranih radnika. Kako bismo osigurali radnike za poslove koji nas očekuju, u toku su pregovori s radnicima iz susednih zemalja, ali i agencijama. Uvek nam je prioritet zapošljavanje radnika iz naše zemlje, te ih ovom prilikom pozivamo da se prijave za sezonske poslove u našoj kompaniji. Plate se obračunavaju prema učinku radnika. Dnevnice se trenutno kreću u proseku od 25 do 30 evra, dok iskusniji radnici zarađuju i do 50 evra dnevno. Jedna od velikih pogodnosti za radnike je osiguran smeštaj i hrana za nerezidente, dok radnicima iz Podgorice osiguravamo jedan obrok", kažu iz Plantaža i dodaju da su za potrebe mašinske berbe ove godine nabavili još dva kombajna.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Mir, mir... Sukob je rešen

Mađarska vlada je pozdravila sporazum koji je postigla energetska kompanija MOL u cilju garantovanja isporuke ruske nafte preko Ukrajine nakon što je Kijev ograničio tranzit.

8:46

11.9.2024.

1 d

Podeli: