Region 0

19.08.2024.

9:44

U Crnoj Gori najveća zarada iznosila 147 hiljada evra

Najveća bruto zarada u Crnoj Gori prošlog meseca je iznosila 147,7 hiljada evra i isplaćena je u delatnosti hotela i sličnog smeštaja, saopštio je direktor Poreske uprave Sava Laketić za Forbes.

Izvor: Capital

U Crnoj Gori najveća zarada iznosila 147 hiljada evra
Shutterstock/Tupungato

Podeli:

Poreski dug od 636 miliona evra je i dalje visok, ali, kako kaže, Poreska uprava beleži sve veću naplatu i prethodne sedmice su dogovorili načelno rešavanje duga od nešto preko pet miliona kod jednog starog poreskog dužnika, prenosi Capital.

Najveći poreski dužnici su preduzeća u većinskom vlasništvu države, ali ima i stranih kompanija kao što je kineski CRBC koji je gradio prvu deonicu auto-puta Bar-Boljare, od Podgorice do Kolašina.

Laketić najavljuje pojačane mere na jačanju poreske discipline i uvođenje u legalne tokove značajnog broja onih koji posluju u sivoj zoni – izdavaoci smeštaja, frizerski i kozmetički saloni.

"Najveća bruto zarada iznosila je 147,7 hiljada evra i isplaćena je u delatnosti hotela i sličnog smještaja. Zbog poreske tajne, nažalost, ne mogu odati više informacija o samoj zaradi", rekao je Laketić u intervjuu za Forbs.

Poreska uprava je saopštila da je za prvih sedam mjeseci ove godine naplatila 952 miliona evra bruto prihoda, što je za 172,6 miliona evra ili 22 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

"Dobar rezultat svakako je očekivan za ovu godinu i rezultat je više aktivnosti koje se sprovode tokom letnje turističke sezone, ali i u ostatku godine. Na prvom mestu tu su aktivnosti poreske inspekcije, koja je tokom letnjih meseci u primorskim gradovima zastupljena od Herceg Novog do Ulcinja, u svim opštinama u jednakom broju. Imamo značajno povećanje poreske discipline, svakako su na to uticale i aktivnosti sektora naplate, gde smo strožim pristupom i redovnijom komunikacijom sa poreskim obveznicima, unapredili naplatu. Takođe je uticala i inflacija, svakako u nekom procentu manjem u odnosu na ovih ukupnih 22 %, ali sveukupno te aktivnosti su dale ovaj odličan rezultat za ovu godinu", objasnio je Laketić.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: