Region 53

14.08.2024.

15:41

Ćevap zvanično brendiran

Sarajevski ćevapi zvanično su zaštićeni kao autohtoni domaći proizvod nakon što je okončana procedura njihove zaštite, potvrdili su iz Grada Sarajeva.

Izvor: Nezavisne.com

Ćevap zvanično brendiran
Shutterstock/senadesign

Podeli:

Grad Sarajevo je proceduru pokrenuo 2022. godine. Prošle godine je gradonačelnica glavnog grada Bosne i Hercegovine Benjamina Karić to učinila sa direktorom Agencije za sigurnost hrane BiH Džemilom Hajrićem, a sve kako bi se sarajevski ćevap brendirao kao autohtoni domaći proizvod.

"Jako sam zadovoljna sa do sada preduzetim aktivnostima koje smo za pokrenuli za vreme našeg mandata. Grad je učinio i više što se od njega očekivalo. Ranije niko nije delovao u tom pravcu“, rekla je tada Karić.

Nakon što je procedura i zvanično završena Karić se oglasila na Fejsbuku

"Sa radošću delim sa vama informaciju da je okončana procedura zaštite sarajevskih ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda. Proceduru je Grad Sarajevo pokrenuo još 2022. godine, a sada je u saradnji sa sarajevskim ćevabdžijama i Agencijom za sigurnost hrane BiH završena", navela je gradonačelnica Sarajeva.

Na kraju se zahvalila direktoru Agencije za sigurnost hrane Džemilu Hajriću, kao i sarajvskim ćevabdžijama koji su razumeli i podržali ovu inicijativu.

Podeli:

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

9 h

Podeli: