Region 2

11.08.2024.

13:50

Komšije u sve većim i većim dugovima

Uz očekivan nastavak rasta privredne aktivnosti, relativni pokazatelj kretanja javnog duga nastaviće da pada prema nivou oko 60 odsto BDP-a u 2024.

Izvor: Tportal.hr

Komšije u sve većim i većim dugovima
Shutterstock/Per Bengtsson

Podeli:

Naime, ostale grane podsektora opšte države (fondovi socijalne sigurnosti i lokalna država) zabeležile su smanjenje duga. Centralna država s ukupnim dugom od 48,2 milijardi evra čini 98,1 posto ukupnog javnog duga.

"Uz napomenu da su podaci o strukturi duga opšte države po glavnim dužničkim instrumentima i ročnosti duga dostupni samo za nekonsolidirani dug opšte države, u strukturi duga prevladavaju dugoročni dužnički instrumenti (obveznice) na koje se odnosi oko 65 odsto. Slede krediti i depoziti (s oko 30 posto) te na kraju kratkoročni dužnički vrednosni papiri. Nekonsolidirani dug čini dug uvećan za međusobna dužnička potraživanja između jedinica u sektoru opšte države", piše analitičar Petar Bejuk.

Prema podacima o strukturi duga, na kraju aprila, unutrašnji dug opšte države iznosio je gotovo 34,4 milijardi evra (+1,1 odsto u odnosu na kraj 2023), te je činio gotovo 70 odsto ukupnog duga.

Inostrani dug opšte države je uz povećanje za 3,8 odsto u odnosu na kraj 2023. krajem aprila iznosio 14,8 milijardi evra.

"Posmatrano u relativnom izrazu, ukupan dug opšte države na kraju prvog tromesečja 2024. godine iznosio je 63,3 odsto godišnjeg BDP-a i bio je 0,2 postotna poena viši u odnosu na kraj 2023. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine bio je niži za solidnih 5,3 postotnih bodova. I dalje povoljna kretanja u dinamici javnog duga rezultat su pre svega nastavka pozitivnih privrednih aktivnosti odnosno izraženog rasta nominalnog BDP-a i na početku 2024.

Privredni rast predvođen ličnom potrošnjom uz još uvek povišenu inflaciju nastavlja delovati povoljno na rast proračunskih prihoda. Ipak, on neće nadmašiti rast na rashodnoj strani što će dovesti do pogoršanja proračunskog salda.

"Prema našim očekivanjima, na nivou cele 2024. godine očekujemo manjak konsolidirane opšte države na nivou 2,2% BDP-a", zaključuje Bejuk.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Skače cena goriva

Evropski berzanski indeksi su danas uglavnom u padu, nafta je poskupela, dok je na berzama istovremeno zabeležen pad cena zlata i pšenice.

9:44

30.9.2024.

1 d

Podeli: