Region 0

10.08.2024.

20:24

Propali div iz regiona ponovo radi punom parom

Turbulencije na globalnom tržištu nisu usporile proizvodnju u fabrici cevi “Unis” iz Dervente koja, uprkos svim problemima, sada broji više od 100 radnika.

Izvor: biznisinfo.ba

Propali div iz regiona ponovo radi punom parom
Shutterstock/kasarp studio

Podeli:

Cevi iz derventske fabrike “Unis” od novembra prošle godine, kada su nakon višegodišnjeg zastoja u radu i sprovedenog stečaja mašine ponovo počele sa radom, svoje mesto našle su na srpskom, hrvatskom, mađarskom, slovačkom, češkom, italijanskom, kao i još mnogim drugim tržištima.

Vlasnik kompanije “Fructa Trade”, koja je pre godinu i po za 12,19 miliona maraka kupila Fabriku “Unis”, Dušan Reljić kazao je za Glas Srpske da je, imajući u vidu situaciju u svetu, zadovoljan dinamikom razvoja “Unisa”, te da je pad cena čelika malo uzburkao poslovanje, ali da to polako prevazilaze, prenosi Biznisinfo.

"Zbog pada cijena čelika imali smo jedan teži period, nadamo se da ćemo to uskoro prevazići. Uprkos tome, i dalje mjesečno proizvodimo i do 3.500 tona različitih cijevi. Svakog mjeseca iz naše fabrike u inostranstvo ode najmanje 20 šlepera robe", kazao je Reljić.

Dodao je da je ova fabrika cevi sklopila dogovor sa kompanijom “Mubea” iz Austrije, jednim od svetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, koja u “Unisovim” halama već stvara nove proizvode, a plan je da u naredne dve godine zaposli oko 800 ljudi.

"Reč je o korporaciji koja je već pokrenula proizvodnju u Derventi i trenutno zapošljava oko 250 radnika", rekao je Reljić.

Dodao je da je čast sarađivati sa tom kompanijom koja, između ostalog, pravi felne za najbolje marke automobila.

"Kompanija Mubea, pored hale, koristi i druge naše resurse. Osim toga, za njih radimo i neke druge usluge", istakao je Reljić.

On je podsetio da je novi Unis proizvodnju otpočeo sa 35 radnika, dok ih danas radi tri puta više. Prema njegovim rečima, samo za početnu proizvodnju izdvojeno je 12 miliona, dok će do marta sve ukupno koštati 40 miliona KM da bi se moglo nesmetano raditi.

"Neizvesna situacija na tržištu nije nas pokolebala ni u jednom trenutku od ideje da u tom propalom preduzeću ponovo pokrenemo proizvodnju. I ono što je najvažnije, Uni”, koji je pre važio za jednu od najboljih firmi u Evropi, zadržao je stari kvalitet", naglasio je Reljić.

Unis je u prvim mesecima rada na mesečnom nivou uspevao da proizvede i po 2.000 tona cevi.

Cilj ove derventske fabrike, kako je Reljić ranije istakao, je da svakog meseca na postojećim mašinama, bez dokupljivanja nove tehnologije, proizvede od 7.000 do 8.000 tona različitih cevi.

Stečaj u Unisu otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća tada je procenjena na više od 40 miliona maraka. Prve tri licitacije su propale, a na četvrtoj je preduzeće otišlo u ruke kompanije “Fructa Trade”. Problemi u nekadašnjem privrednom gigantu trajali su godinama.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: