Region 3

05.08.2024.

12:06

U Hrvatskoj sve više stranih radnika

Hrvatska trenutno ima najnižu stopu nezaposlenosti, ali i porast broja stranih radnika. Ove godine izdato je oko 73.000 radnih dozvola za strane državljane, a pretpostavlja se da će do kraja 2024. broj zahteva porasti.

Izvor: Biznis.rs

U Hrvatskoj sve više stranih radnika
Depositphotos, potowizard

Podeli:

Radnici iz drugih zemalja već sada čine oko 40 odsto ukupne radne snage u građevinarstvu.

Direktor građevinskog preduzeća Sanjin Purić kaže da uglavnom zapošljavaju radnike iz Uzbekistana, Turske, Indije, Nepala i Albanije. Poslodavac finansira i dolazak u Hrvatsku, radne dozvole, lekarske preglede, piše Seebiz.

"Na našem tržištu nema kadrova, a ovaj obim građevinskih radova u Hrvatskoj u proteklih pet–šest godina jednostavno se ne može rešiti bez uvoza radne snage", ističe Purić.

Očekuje se da će do kraja godine u Hrvatsku stići još nekoliko hiljada radnika iz raznih delova sveta za poslove u građevinarstvu i turizmu.

Prema ranijim podacima koje je Fena dobila od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, najviše boravišnih i radnih dozvola izdato je državljanima Bosne i Hercegovine – 18.503, zatim Nepala – 15.922, Srbije  – 14.325, Indije – 8.504, Severne Makedonije – 7.236, Filipina – 6.232, Bangladeša – 5.338, a ima i radnika s Kosova, iz Uzbekistana i Egipta.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: