Region 52

02.08.2024.

17:02

Hrvatska kupuje od SAD višecevne raketne bacače HIMARS

U Hrvatsku stiže oružje koje menja odnos snaga u regionu, a reč o najskupljoj i najmoćnijoj nabavci u istoriji hrvatske Kopnene vojske, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Izvor: Tanjug

Hrvatska kupuje od SAD višecevne raketne bacače HIMARS
Profimedia

Podeli:

Nakon, kako navode, dolaska borbenih aviona Rafala, protivvazdušnog sistema Mistral i ugovaranja dodatnih helikoptera "Black Hawk" modernizacija i jačanje vatrene moći Hrvatske vojske se nastavljaju.

Pozivajući se na saznanja iz vojnih krugova, hrvatski dnevnik saznaje da je sada fokus na opremanju Kopnene vojske novim moćnim dalekometnim sistemima velike razorne moći.

Prema istim saznanjima, do kraja godine sa SAD bi mogao da bude potpisan ugovor vredan oko 300 miliona dolara za nabavku višecevnog raketnog bacača M142 HIMARS.

Reč je, dodaju, o izuzetno pokretljivom sistemu zemlja - zemlja na točkovima.

"Prema dostupnim informacijama, pregovori sa SAD trajali su oko dve godine, a nabavlja se potpuno novi sistem", piše Jutarnji, uz napomenu da za sada nije poznato o kojoj količini je reč.

Podeli:

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija na korak do cilja

Prema podacima Centralne banke, međunarodne rezerve zemlje su nastavile da rastu, dostižući vrednost od 613,7 milijardi dolara 1. septembra, što je više od 11 milijardi dolara u odnosu na prethodni mesec.

22:56

8.9.2024.

14 h

Svet

Visa pokreće novu uslugu

Visa, koja je, uz Mastercard, jedna od najvećih svetskih mreža za transakcije karticama, saopštila je da planira da sledeće godine u Evropi pokrene uslugu plaćanja od računa do računa (A2A).

9:24

8.9.2024.

1 d

Aktuelno

Turci menjaju Ruse

Strane direktne investicije (SDI) u nekretnine u Crnoj Gori dostigle su 237 miliona evra u prvih sedam meseci 2024. godine, što predstavlja pad od devet odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

19:31

8.9.2024.

17 h

Podeli: