Region 4

24.07.2024.

11:11

Hrvatski poljoprivrednici pobacali svoje proizvode: "Čoveku se plače"

Podravski poljoprivrednici pobacali su svoje povrće, zbog niske otkupne cene koja ne pokriva njihove troškove, pa su, na primer, krastavce iz plastenika umesto na tržište bacili na njive.

Izvor: Tanjug

Hrvatski poljoprivrednici pobacali svoje proizvode: "Čoveku se plače"
Shutterstock/Zoom Team

Podeli:

Proizvođač povrća iz Starog Gradca Željko Vedriš kaže za portal Dnevnik hrvatske Nove TV, da povrće bacaju zbog otkupljivača.

Na nepreglednim hrpama je i drugo povrće.

“Pošto primarno proizvodim papriku, najviše se bacilo paprike”, rekao je Ivan Počepan, povrtlar iz Rogovca.

Proizvođači iz okoline Pitomače povrće su pobacali zbog niskih otkupnih cena. “Prva klasa je išla po 80 centi, druga po 40 centi, koju bi nam na kraju još četvrtinu odbili. Po toj ceni se doslovno ne isplati proizvesti tu papriku, a kamoli ubrati i proslediti dalje”, rekao je Počepan.

“Mi sa 20 ili 25 centi ne možemo parirati nikome. Naberite tonu krastavaca za 200 evra, gde je tu voda, gde je tu prehrana, gde su tu radnici, gde smo tu mi”, pita Vedriš.

Ulazni su im troškovi, pojašnjavaju, poskupeli, satnica berača gotovo se izjednačila s inženjerskom. Otkupna cena to ne pokriva. Vedriš kaže da je do sada bacio osam do deset tona.

“Meni je bilo… Čoveku se plače. Ne mogu ja kao proizvođač da gubim, a neko se obogati na mojoj muci tako što cenu diže za evro više", rekao je.

Hrvatski portal Indeks prenosi da su otkupne cene sada ipak nešto porasle, pa je bacanje stalo, ali je pitanje do kada jer tržište nije stabilno.

Poljoprivrednik Saša Sever kaže da oni ne krive otkupljivače što im nude niske cene.

"Jer jasno nam je - svako će kupiti gde mu je jeftinije, ali da bi zaštitili domaću proizvodnju, treba da se uvede recimo od 1.5. do 1.10. da se zabrani uvoz osim kultura koje nedostaju", rekao je Sever.

Uvoz hrane u Hrvatskoj je skočio za 11 posto. Samo povrće plaćaju 270 miliona evra, a istovremeno se domaće baca.

Treće zemlje konkurentnije su jer plaćaju jeftiniju radnu snagu i ne koriste skupa zaštitna sredstva kakve su dužne da koriste zemlje članice EU. A svu ovu hranu povrtari nisu mogli ni da doniraju, jer su im tražili da prvo plate porez.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala je lokaciju Ouk Ridž, u američkoj državi Tenesi, za gradnju svog pogona za obogaćivanje uranijuma, vrednog više milijardi dolara, saopštili su zvaničnici kompanije iz Tenesija.

7:31

7.9.2024.

18 h

Srbija

Ovo su nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 179 dinara.

10:43

6.9.2024.

1 d

Podeli: