Region 8

16.07.2024.

20:52

Slovenija se ozbiljno naoružava

Slovenija planira da nabavi francuske protivvazdušne sisteme "Mistral", prenosi Tangosiks.

Izvor: TangoSix/Živojin Banković

Slovenija se ozbiljno naoružava
EPA/JAVIER CEBOLLADA

Podeli:

Naime, kako je u petak 12. jula saopštilo ministarstvo odbrane Slovenije, državni sekretar ministarstva odbrane ove zemlje Damir Črnčec i nacionalni direktor za naoružanje u ministarstvu odbrane Francuske general Gael Diaz de Tuesta, potpisali su Pismo o namerama u vezi sa zajedničkom evropskom nabavkom samohodnih haubica CAESAR, kao i sistema PVO tipa Mistral.

Sporazum između dve vlade o saradnji u oblasti odbrane, kako se navodi, omogućava saradnju i u oblastima projektovanja, realizacije i nabavke naoružanja. U svetlu podsticaja država članica Evropske unije da učestvuju u odbrambenim javnim nabavkama i potrebe za jačanjem tehnološke i industrijske baze evropske odbrane, potpisivanje pisma namera omogućiće dalje razgovore u vezi sa potencijalnim nabavkama francuskih artiljerijskih i PVO sistema, saopšteno je.

"Moguća nabavka ovih sistema naoružanja bi potpisivanjem pisma o namerama mogla biti realizovana pod potpuno istim uslovima kao i za sve druge zemlje koje su se već pridružile ili će pristupiti ovoj inicijativi. Potpisivanjem pisma namere ministarstvo odbrane Slovenije započeće sve neophodne procedure za moguću nabavku i uvođenje potpuno novih sistema naoružanja u slovenačku vojsku. Time će se, istovremeno, ispuniti i uslov za podnošenje zahteva za dobijanje evropskih sredstava za izgradnju zajedničkih vojnih kapaciteta", navodi se u saopštenju ministarstva odbrane Slovenije.

Nabavkom sistema veoma malog dometa (VSHORAD) tipa Mistral, Slovenija bi dodatno ojačala svoju PVO za koju je januara ove godine već naručen nemački sistem PVO kratkog dometa tipa IRIS-T uz koji idu i osmatračko-akvizicijski radari TRML-4D.

Slovenija će se tako pridružiti listi mnogobrojnih korisnika ovog PVO sistema na kojoj se nalaze i Hrvatska, Mađarska, Severna Makedonija i Srbija – zemlje koje su skoro nabavile ili će naručiti najnoviju varijantu Mistral 3. Ove sisteme trenutno koristi Ukrajina i postoje izveštaji da se Mistral u tamošnjem ratu veoma efikasno pokazao, piše portal.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Najbogatija zemlja "potonula"

U vreme sticanja nezavisnosti 1968. godine, Nauru je bila najbogatija zemlja na svetu po glavi stanovnika zbog svojih ogromnih nalazišta.

11:02

26.8.2024.

1 d

Srbija

Zabrana: Srbija spušta rampu

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović doneo je naredbu o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti kuga malih preživara – Peste des petits ruminants (PPR) u Republiku Srbiju.

10:40

27.8.2024.

3 h

Podeli: