Region 4

04.07.2024.

21:09

Katastrofa: Šteta u Luci Bar 35 miliona evra

Prema preliminarnim podacima šteta nastala u "Luci Bar" tokom elementarnog nevremena pre dva dana procenjena je na oko 35 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Katastrofa: Šteta u Luci Bar 35 miliona evra
shutterstock, Vereshchagin Dmitry

Podeli:

Tako se navodi u informaciji koju je usvojila Vlada Crne Gore na današnjoj sednici.

U Izveštaju se napominje da su srušena tri pretovarna mosta pojedinačne nosivosti 12 tona, kojima su konstrukcije potpuno degradirane i sada nemaju upotrebnu vrednost, prenele su Vijesti.

Pored toga, srušen je i utovarni toranj za žitarice, kapaciteta 300 tona na sat, kome je takođe konstrukcija potpuno degradirana, a teško oštećeni su usipni koševi za suve rasute terete, koja se koriste pri pretovaru suvih rasutih tereta. Oštećena je traka koja se koristi za transport žitarica na relacijama brod - silos, kao i "materijal hendler", koji se koristi za pretovarne operacije.

Vlada navodi, kada se ima u vidu nastala šteta, da se direktne negativne posledice, u domenu mogućnosti odgovora na već ugovorene obaveze prema korisnicima usluga "Luke Bar", ogledaju u nemogućnosti istovara boksita iz vagona, kašnjenju u prihvatu brodova za otpremu koncentrata bakra boksita, otpadnog železa i aluminijumskih blokova, kao i nemogućnosti otpreme brodom žitarica koje su uskladistene u silosu.

Ističe se da je evidentno da “Luka Bar” sopstvenim resursima ne može da prevaziđe nastalu situaciju, tako da je neophodna pomoć Vlade Crne Gore, kako kroz odgovarajuće forme finansiranja urgetnih nabavki, tako i kroz omogućavanje pojednostavljenja administrativnih procedura kako bi sve što je nužno bilo obavljeno u što kraćim rokovima.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalna zbrka: Udarac za Wolt i Glovo

Kompanije Wolt i Glovo dobile su novčanu kaznu zbog nezakonitih identifikacijskih brojeva koje su vozači dostavljači morali da nose kao rezultat dogovora s ljubljanskom opštinom. Inače, razmišljalo se i o zabrani dostave u centru grada.

18:01

6.7.2024.

21 h

Podeli: