Region 1

23.06.2024.

12:39

Izabrali novi neradni dan: Nova pravila na primorju

Ponedeljak je nova nedelja za neke splitske ugostitelje koji s novom praksom poslovanja, prvog dana u nedelji proglašavaju fajront, zatvaraju restorane i svojim zaposlenima kolektivno daju slobodan dan.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Izabrali novi neradni dan: Nova pravila na primorju
HAKINMHAN/Shutterstock

Podeli:

Nije to jedina novost, sve je primetnija grupacija restorana koja počinje da radi tek posle 17, 18 sati. Prilagodili su se najbrojnijim splitskim gostima, mladoj populaciji koja tek sa sumrakom kreće u masovnu invaziju na gradski centar. Ranije je bilo nezamislivo ono čemu danas svedočimo, da gosti na brojnim lokacijama u špicu sezone poljube zatvorena vrata. Zato se pre odlaska u restoran dobro informišite o njegovom radnom vremenu.

Nekoliko je stvari u igri. Prvo, nekim ugostiteljima su ukinuli suncobrane. A ako nema njih, ako nema nikakvog hlada od pakla s neba, samo se mazohisti mogu za ručkom pržiti na nemiloj temperaturi. I zato su takva mesta zatvorena dok sunce ne zađe.

Eto i kasnog početka rada brojnih ugostiteljskih objekata, koje, zbog galopirajućeg noćnog turizma, manji broj gostiju tokom dana posećuje. Prazne stolice donose i praznu kasu, pa vlasnici ekonomski gledano nemaju potrebe organizovati još jednu smenu.

Karte se bacaju na večeru

"Takvom odlukom iz ponude im ispadaju ručkovi jer ih nemaju za koga raditi. Pa sve karte bacaju na večeru. I što će im onda dva tima, nema potrebe, to je s ovakvim gostima postalo totalno neisplativo. Da, ali s obzirom na to da osoblju moraju dati jedan slobodan dan, dođu u problem jer im fale dva, tri čoveka za popuniti raspored. I ta dva, tri čoveka treba naći, a radnika nema. Ako ih i nađu, treba ih i platiti, a puno njih misli da su bogom dani pa traže ogromnu lovu. I onda ugostitelji problem preseku tako što u nedelju, neki u ponedeljak, kolektivno uzmu slobodan dan. Isplatljivije im je to nego ući u nepotrebni trošak", kaže jedan iskusni splitski ugostitelj.

Ponedeljak kao neradni dan nije slučajno izabran. Obično je to dan smene gostiju, termin u nedelji koji ima najmanje prometa.

Jure Šundov, iz jednog bistroa, kaže kako su ponedeljak, između ostalog, definisali kao kolektivni neradni dan kako bi osoblju omogućili odmor od užurbanog nedeljnog ritma.

"Prilagodili smo se kretanjima tržišta, eklatantnom problemu nedostatka kvalitetne radne snage. Postizanjem neradnog ponedeljka optimizovali smo naše poslovanje. Ovako kad smo sve sabrali i, zaključili smo da nam je lakše ljudima dati jedan dan slobodno. Ali ne možemo takav izbor generalizovati, svako ima svoje razloge prelaska na šestodnevni radni ritam. Svako to gleda i praktikuje na svoj način. Videćemo što će nam doneti špic sezone, možda se odlučimo za otvaranje i ponedeljkom. Zasada će biti ovako", rekao je Jure Šundov.

Rupe na tržištu radne snage već su godinama veliki problem u poslovanju ugostiteljskih objekata. Tim više poslodavci svojim vernim radnicima, onima koji su s njima godinama, daju određene benefite. Jedan slobodan dan u nedelji zapravo je i stavka kojom poslodavac svoje verne radnike čuva i od pikiranja konkurencije. Već godinama, naime, vlada jagma za kvalitetnim kuvarom, konobarom, koje gazde bez oformljenog tima znaju privlačiti velikim novčanim premijama. Prebega ima more. Događaju se i u samom srcu sezone. I takva nelojalna praksa tera vlasnike restorana da svoje najbolje ljude čuvaju kao oči u glavi.

Petodnevna radna nedelja

"Ne znam kako je kod drugih poslodavaca, ali u mom restoranu već duže prakticiramo neradni ponedeljak. Jedan dan mora za moje radnike biti njihov dan. Na njih gledam kao na svoju porodicu, i toga se držimo. Pre se radilo drugačije, ali stigao je masovni turizam i sa sobom doneo neka nova pravila. Imamo tri izbora, stalnu ekipu navesti da nam rade bez odmora, što je neprihvatljivo jer ruši kvalitet usluge. Dati im dan odmora, što je sjajno prihvaćeno. Ili zaposliti još nekoliko ljudi - šta košta. To nije mala stavka, i za taj jedan dodatan dan rada imamo samo gubitak, s obzirom na ovako kratke sezone kakve imamo", kaže Jakov Podrug, vlasnih restorana.

On ima čak i još jednu poslovnu ideju o kojoj intenzivno razmišlja.

"Iskreno ću vam reći, mi čak razmišljamo o poslovanju o kakvom se već neko vreme priča u inostranstvu. To bi bio petodnevni radni ritam. Mislim da bi tada dobili još zadovoljnijeg radnika, a što nama kao složnom, dugogodišnjem kolektivu jako puno znači", rekao je Jakov Podrug.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

1 d

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: