Region 6

21.06.2024.

20:56

Potpuna zabrana: Nema više iznajmljivanja apartmana za turiste

Barselona je danas objavila da će do 2028. zabraniti iznajmljivanje apartmana turistima, čime želi da obuzda rast troškova stanovanja i omogući građanima da mogu živeti u svom gradu.

Izvor: Index.hr

Potpuna zabrana: Nema više iznajmljivanja apartmana za turiste
Vunav/Shutterstock

Podeli:

Gadonačelnik Jaume Kolboni rekao je da će Barselona do novembra 2028. poništiti dozvole za 10.101 stan koji je trenutno licenciran za kratkoročni zakup.

"Mi se bavimo onim što smatramo najvećim problemom Barselone", rekao je Kolboni na skupu gradske vlade.

Cene stanarine u 10 godina porasle 68 posto

Procvat kratkoročnog iznajmljivanja u Barseloni, najposećenijem gradu u Španiji, ostavio je neke građane u nemogućnosti da iznajme stan nakon što su kirije porasle za 68 odsto, a cene nekretnina za 38 odsto u poslednjih 10 godina, rekao je on.

Pristup stanovanju je postao pokretač nejednakosti, posebno za mlade, dodao je on.

U poslednjih deset godina lokalne vlasti su uvele ograničenja za kratkoročne iznajmljivanje na Kanarskim ostrvima, u Lisabonu i Berlinu.

Španska socijalistička ministarka stanovanja Izabel Rodrigez rekla je da podržava tu odluku.

"Radi se o tome da uradite sve što je potrebno da se garantuje pristupačno stanovanje", objavila je ona na aplikaciji X.

"Ovo će dovesti do siromaštva i nezaposlenosti"

Airbnb, platforma za iznajmljivanje stanova, nije odgovorila na zahtev za komentar.

"Kolboni pravi grešku koja će dovesti do siromaštva i nezaposlenosti", saopštilo je udruženje za iznajmljivanje turističkih stanova u Barseloni APARTUR, dodajući da bi zabrana dovela do povećanja nelegalnog iznajmljivanja stanova.

Odluka će koristiti hotelima. Stranka krajnje levice koja je vladala Barselonom od 2015. do 2023. zabranila je otvaranje novih hotela u najpopularnijim delovima grada, ali Kolboni je nagovestio da bi mogao da ublaži ograničenja.

Potpuna zabrana: Nema više iznajmljivanja apartmana za turiste

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

17 h

Svet

Sledi haos? Objavljeno: "Vodićemo veće ratove"

Svet čekaju "ratovima za hranu" jer su geopolitičke tenzije izazvale porast protekcionizma usred zabrinutosti zbog smanjenja zaliha, smatra jedan od najvećih svetskih trgovaca poljoprivrednim proizvodima "Olam Agri".

10:06

29.6.2024.

23 h

Svet

Bruka, Putine

Za proizvodnju limuzine Aurus koju je ruski predsednik Vladimir Putin poklonio severnokorejskom lideru KiM Džong-unu tokom prošlonedeljne posete Pjongjangu korišćeni su južnokorejski delovi, pokazuju podaci do kojih je došla agencija Rojters.

11:27

28.6.2024.

1 d

Podeli: