Region 0

18.06.2024.

15:40

U planu gradnja energane za pretvaranje mulja i blata u energiju

U Centru za rukovanje otpadom (CGO) Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji planira se gradnja prve hrvatske energane za pretvaranje otpada i mulja u energiju.

Izvor: Tanjug

U planu gradnja energane za pretvaranje mulja i blata u energiju
Shutterstock/SteveAQ

Podeli:

Ovu projektnu dokumentaciju s tri miliona evra finansira Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost.

Kako prenosi capital.ba, direktor Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnostt Luka Balen na 11. Međunarodnoj konferenciji o zaštiti okoline, kazao je da je Bikarac počeo s radom pre dve godine i da je trebalo da bude prvi CGO koji će imati energanu, gde će se otpad i prosušeni mulj pretvarati u toplotnu i električnu energiju.

On je naveo i da će to biti prvi celoviti centar za rukovanje otpadom koji će uključivati sve delove kružnog upravljanja, jer će otpad postati novi izvor energije.

Balen je rekao i da je u 2024. za izgradnju CGO osigurano gotovo 42 miliona evra.

Načelnica Sektora za EU fondove u Fondu za zaštitu okoline i energetsku učinkovitost Maja Feketić smatra da bez izgradnje energana i celovitog rukovanja otpadom Hrvatska neće dostići EU ciljeve do 2035. godine, a to je da deset odsto odlaganja otpada na odlagalištima.

Feketić tvrdi i da će izgradnjom svih 11 CGO nastati znatna količina goriva iz otpada koja se mora odgovarajuće obraditi.

"Hijerarhiju otpada treba dosledno poštovati. Prioritet treba biti prevencija, ponovna upotreba i reciklaža otpada", smatra ona.

Kako prenosi ovaj portal, za CGO Bikarac priprema se studijsko-projektna dokumentacija, sa studijom izvodljivosti i uticaja na okolinu.

Dokumentacija za energanu treba biti završena 2026, a potom sledi prijava na međunarodne izvore sufinansiranja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Mađarska: Ukinuto

Mađarska će početkom jula ukinuti ograničenje cena grupe osnovnih prehrambenih proizvoda u velikim maloprodajnim lancima budući da je njihov rast primetno oslabio, saopštilo je danas ministarstvo ekonomije.

14:44

25.6.2024.

1 d

Podeli: