Region 4

03.06.2024.

9:09

Katastrofalna hrana u hrvatskim prodavnicama: "Evropski kontejner za trećerazrednu robu"

Tajni kupci su u petak i subotu obišli 22 prodavnice i mesare u Zagrebu i okolini, gde su kupovali raznu robu, poput voća i povrća kao i mesnih prerađevina.

Izvor: Poslovni dnevnik

Katastrofalna hrana u hrvatskim prodavnicama: "Evropski kontejner za trećerazrednu robu"
Shutterstock/Fevziie

Podeli:

U nedelju su izvestili kako su rezultati kvaliteta “katastrofalni” i da Hrvatska postaje "evropski kontejner za trećerazrednu robu".

Aktivisti Građanske inicijative “Kvalitetna i sigurna hrana Hrvatske” obišli su u redovno radno vreme sve glavne trgovačke lance i samostalne trgovine, a deo onoga što su kupili izložili pred medije – trulo voće i povrće, koje je u poluraspadnutom stanju i smrdi, kao i zapakovane mesne proizvode nesigurne za konzumaciju.

U sve 22 trgovine utvrđeni su proizvodi s isteklim rokom trajanja koji nisu smeli da budu na policama, veliki broj proizvoda bio je sumnjivog izgleda ili im cene nisu odgovarale onima koje su na kraju na blagajni potrošači trebali da plate, rekao je na konferenciji za novinare Josip Kelemen, jedan od aktivista i savetnik u redakciji “Halo, inspektore”.

Sniženja u pojedinim trgovačkim lancima odnose se na pokvarenu, trulu, nejestivu hranu, čak i uz termičku obradu, kazao je Kelemen poručivši da tajni kupci o svemu imaju račune i snimke.

Akciju su sproveli, kaže, jer imaju izuzetno velik broj prigovora potrošača na kvalitet i sigurnost hrane, na akcijske cene i istek roka trajanja proizvoda.

Odgovornost za stavljanje takvih proizvoda na police je, ističe, na trgovcima kao i upravi poslovnice koji je trebalo da obave nadzor i da kažu da se to ne stavlja u prodaju.

“Osim ako to nije u dogovoru s menadžmentom pojedinih trgovačkih lanaca, a imamo izjave bivših i sadašnjih zaposlenih pojedinih trgovačkih lanaca gde uprave naređuju trgovcima da to stave u prodaju, iako ne bi smeli”, upozorio je Kelemen, prenosi Poslovni dnevnik.

Akcija je sprovedena je u saradnji Građanske inicijative “Kvalitetna i sigurna hrana Hrvatske”, Hrvatske stranke penzionera, uz prisutnost tima iz “Halo, inspektore”, a svoje nalaze će prijaviti Državnom inspektoratu i Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu.

“Kaže se da je hrana ogledalo našeg zdravlja. Je li ovo što se nalazi iza mojih leđa ogledalo našeg zdravlja”, upitala je stručnjakinja za zaštitu potrošača i članica HSU Ema Culi, ujedno i kandidatkinja na EU izborima. Hrvatska je morala da usvoji stroge EU regulative iz područja zaštite potrošača i zdravlja ali njihovo sprovođenje nije dobro.

“Zalagaćemo se da Hrvatska ne postane kontejner hrane trećerazrednog kvaliteta, upitne kakvoće koja je štetna za naše zdravlje, za zdravlje osoba koje imaju niži socijalni status, za penzionere, ali i za majke i decu”, poručila je Culi.

Navela je i kako osnivači trgovačkih centara i supermarketa u državama članicama EU sigurno ne prodaju ovakve proizvode jer se za to plaćaju visoke kazne.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: