Region 7

07.04.2024.

8:11

Hrvatska zaštitila još jedan proizvod

Evropska komisija dodala je koren hrvatskog rena, poznat kao "Ludbreški hren" u Registar zaštićenih oznaka porekla (PDO), tako da je sada sirovi, neprerađeni koren ove sorte na listi od 3.857 već zaštićenih poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: Tanjug

Hrvatska zaštitila još jedan proizvod
Depositphotos/ tommasolizzul

Podeli:

"Proizvodno područje 'Ludbreškog hrena' obuhvata geografsko područje cele Varaždinske županije, u Hrvatskoj.

Optimalni klimatski i zemljišni uslovi za uzgoj rena na definisanom geografskom području, uz specifičnu tehniku gajenja i umešnost proizvođača, doveli su do tradicije proizvodnje 'Ludbreškog hrena' i stekli proizvodnu reputaciju", prenosi AgPress.

Kako se navodi, srednje mesečne dnevne temperature definisanog geografskog područja tokom vegetacije i raspored padavina optimalni su za uzgoj "Ludbreškog hrena", koji se komercijalno proizvodi isključivo na ovom području.

Ravni teren Dravske ravnice posebno je značajan jer obezbeđuje ravnomeran protok vode u proizvodnom području, a pored postojećih vodotokova, postoje i podzemne vode koje obezbeđuju dodatno snabdevanje vodom zemljišta na kojima "Ludbreški hren" raste.

Spisak svih zaštićenih geografskih oznaka nalazi se u bazi podataka eAmbrosia.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

1 d

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: