Zanimljivosti 1

27.10.2024.

19:34

Ovde se kirija nije menjala 500 godina

U idiličnom nemačkom naselju Fuggerei cena najma stana nije se promenila od 16. veka, a iznosi 88 centi godišnje.

Izvor: Punkufer.hr

Ovde se kirija nije menjala 500 godina
Profimedia - Stefan Puchner/dpa

Podeli:

Naselje iz snova nalazi se u bavarskom gradu Augsburgu. To je ujedno i jedan od najstarijih gradova Nemačke, čemu svedoči i njegovo ime: naime, osnovan je po odredbi rimskog cara Avgusta kao vojni logor. Već tada je ovde živelo oko 10.000 ljudi, a ubrzo će postati i jedan od najvećih gradova Svetog Rimskog Carstva, piše Punkufer.

Bio je to centar trgovine, industrije i proizvodnje tekstila, umetnička oaza za brojne slikare i pevače, rodno mesto posebnog rokoko stila prozvanog “augsburški stil“, njegov sistem vodosnabdevanja upisan je na UNESCO-ov popis svetske baštine u Evropi.

Iako prosperitetan, grad je imao svoj deo siromašnih građana. Za njih se pobrinula uticajna i moćna bankarska porodica Fugger, koja je u 16. veku uložila novac u gradnju posebnog naselja Fuggerei za ne tako imućne. Među njima su bile udovice, beskućnici i siromašne zanatlije, ali ne i prosjaci.

Da bi postali stanovnici ovog mesta, morali su da ispune nekoliko uslova: provesti barem dve godine u Augsburgu, biti katoličke veroispovijesti i imati dokaz o nekažnjavanosti. Zanimljivo je da je jedan od stanovnika bio i pradeda slavnog Mocarta, kojem je danas u čast postavljena spomen-ploča.

Stanovnici naselja plaćali bi godišnji najam u iznosu od svega 88 centi, a uz to su bili dužni "da odrade" tri molitve dnevno za članove porodice Fugger i da obavljaju poslove u zajednici na pola radnog vremena. Velika važnost pridavala se duhu zajedništva i solidarnosti, što se oseti i danas. Stanovnici jedni za druge obavljaju usluge, međusobno se pomažući i družeći se.

Tako je Fuggerei postao najstarije socijalno naselje na svetu. Međutim, za one koji bi možda zloupotrebili tuđu dobrotu, valja napomenuti: osnovni princip pomaganja stanovnicima je onaj da se pomogne ljudima kako bi pomogli sebi. Dakle, dok ne stanu na noge i ne budu u stanju da se isele, prepustivši mesto drugima kojima je potrebno.

Danas ima sedamdesetak kuća, tj. oko 150 stanova. Površina stanova iznosi oko 60 kvadratnih metara, a oni u prizemlju imaju i pripadajući vrt. Ovaj grad unutar grada opasan je zidinama još od srednjeg veka, s pet vrata koja se i danas zatvaraju svake večeri. Za posetioe su ovde uređeni muzej i suvenirnica.

Ako budete poželeli da posetite ovo mesto, treba da platite ulaznicu čija je cena osam puta veća od najma stana za celu godinu – dakle, morat ćete izdvojiti čak 8 evra.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ovo samo Trampu može da padne na pamet

Bivši predsednik Donald Tramp ostao je pri svojoj ideji da se ukine porez na dohodak i zameni carinama u intervjuu s Džoom Roganom, voditeljem jednog od najslušanijih podkasta na svetu.

21:46

26.10.2024.

1 d

Podeli: