Aktuelno 3

27.10.2024.

20:43

Grade više od 22.000 priuštivih stanova

Grad Beč i Bečka privredna komora pokreću zajedničku kampanju kojom promovišu održiv i pristupačan stambeni prostor. Poseban fokus je na informisanju stanovništva o budućim gradskim četvrtima.

Izvor: SEEbiz

Grade više od 22.000 priuštivih stanova
Shutterstock/SkazovD

Podeli:

Novom kampanjom "Beč gradi za budućnost" (nem. Wien baut vor) austrijska prestolnica i Bečka privredna komora informiu javnost o važnosti održive stambene izgradnje i njenoj ulozi kao privrednog pokretača. Ova inicijativa predviđa izgradnju 22.200 subvencionisanih stanova za više od 45.000 ljudi, čime se dodatno jača ponuda priuštivog stanovanja u Beču.

"U Beču, priuštiv stan nije samo krov nad glavom – on je važan faktor kvaliteta života i društvene kohezije“, istakla je zamenica gradonačelnika i članica bečkog poglavarstva za stanogradnju Katrin Gal, prenosi Seebiz.

Takav stambeni prostor s najvišim kvalitetom života razlog je zašto čak 60 posto stanovnika Beča živi u gradskim stanovima. Bečki model s neograničenim ugovorima o najmu i održivom, ekološkom gradnjom već je više od 100 godina uzor u svetu. Socijalna stanogradnja u Beču stvara dobro zajedništvo – među ljudima, ali i između ljudi i prirode. I to u gradu koji s pravom može biti ponosan na činjenicu da se više od 50 posto njegove površine sastoji od zelenih površina. Osim stanovanja, ovi projekti stvaraju i radna mesta: građevinska industrija osigurava više od 54.000 radnih mesta u Beču i generiše 4,1 milijardu evra dodane vrednosti.

Grad Beč ulaže oko milijardu evra u izgradnju subvencionisanih stanova kako bi i u budućnosti osigurao priuštivo i ekološki održivo stanovanje. Trenutno se oko 16.100 gradskih stanova nalazi u fazi pripreme, planiranja ili izgradnje. Za nove gradske četvrti prvenstveno se koriste nekadašnje industrijske i infrastrukturne površine. Stanovnici iz susedstva budućih četvrti kao i njihovi budući stanovnici ciljanom će komunikacijom biti informisani o prednostima građevinskih aktivnosti, poput širenja infrastrukture, novih obrazovnih ustanova i javno dostupnih zelenih površina.

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ovo samo Trampu može da padne na pamet

Bivši predsednik Donald Tramp ostao je pri svojoj ideji da se ukine porez na dohodak i zameni carinama u intervjuu s Džoom Roganom, voditeljem jednog od najslušanijih podkasta na svetu.

21:46

26.10.2024.

1 d

Podeli: