Aktuelno 0

18.10.2024.

18:35

Ovde nema dizanja kirija: Vlada produžava kontrolu zakupa

Nemačka je spremna da produži kontrolu zakupa u popularnim stambenim naseljima do kraja 2028. godine.

Izvor: SEEbiz

Ovde nema dizanja kirija: Vlada produžava kontrolu zakupa
Shutterstock/Ultraskrip

Podeli:

Ministar pravde Marko Bušman poslao je nacrt zakona poslanicima iz tropartijske koalicije, sa ciljem da produži nacionalnu kočnicu cena zakupa koja je trebalo da istekne sredinom 2025. godine, piše Seebiz.

Podrška zakupcima bila je ključna karakteristika koalicionog sporazuma između Socijaldemokrata (SPD), Zelenih i Slobodnih demokrata (FDP).

Trenutni propisi, koji su na snazi od 2015. godine, sprečavaju stanodavce u traženim naseljima da podižu zakupnine u novim zakupima.

Ministarstvo pravde kaže da su kontrole "barem umereno usporile" rast zakupnina u popularnim oblastima.

Međutim, nemačko udruženje stanara kritikovalo je pravila koja imaju niz izuzetaka i rupa. Na primer, stanovi prvi put iznajmljeni posle 1. oktobra 2014. su izuzeti, a renoviranje se može iskoristiti kao izgovor za povećanje troškova. Stanodavci, takođe, mogu zatražiti doplatu za nameštene stanove.

Ovaj potez koalicije dolazi manje od godinu dana pre narednih nemačkih parlamentarnih izbora, pri čemu je nekoliko obećanja stanarima još uvek neispunjeno.

Dok je SPD pozvao na dalje reforme za podršku stanarima, Bušmanov predlog zakona samo proširuje postojeće propise, a njegov FDP upozorava da bi dodatne mere mogle da odvrate preduzetnike od izgradnje novih stanova.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Made in Serbia" polako osvaja Evropu

Tekstilci i obućari iz Srbije sve više oblače i obuvaju Evropljane. Proizvodnja tekstila i odeće u Srbiji ima dugu tradiciju i bila je među glavnim izvoznim industrijama. Predviđa se da bi ova grana privrede uskoro ponovo mogla biti moćna.

11:59

17.10.2024.

1 d

Svet

Bajden objavio: "Otpisujemo dug"

Američki predsednik Džozef Bajden danas je rekao da će dodatnih 4,5 milijardi dolara studentskog duga biti otpisano za oko 60.000 nastavnika, medicinskih sestara, vatrogasaca i drugih, navodi se u saopštenju Ministarstva za obrazovanje.

22:01

17.10.2024.

23 h

Podeli: