Aktuelno 0

18.10.2024.

12:23

Ovde su najveće kirije

Prosečne kirije u Londonu dostigle su rekordnu tromesečnu vrednost od 2.694 funti (3.220 evra) mesečno, što je povećanje od 2,5 odsto u odnosu na prošlu godinu, pokazao je novi izveštaj.

Izvor: Investitor.me

Ovde su najveće kirije
Shutterstock/PIXEL to the PEOPLE

Podeli:

Podaci britanskog portala o nekretninama Rightmove zasnovani su na analizi više od pola miliona nekretnina oglašenih za iznajmljivanje na web stranici kompanije između jula i septembra 2024. godine.

Kalkulacija prosečne cene se zasniva na traženim kirijama za sve nekretnine, od kreveta i jednosobnih stanova do višesobnih kuća.

Uzimajući ove varijable u obzir, London je i dalje jedno od najskupljih mesta za život, a rente su veće od onih u susednim evropskim zemljama.

Rightmove je izračunao da je prosečna kirija za poželjnija područja u unutrašnjosti Londona zapanjujućih 3.175 funti (3.795 evra), dok su cene van Londona bile skromnijih 2.341 funti (2.797 evra).

Direktor Rightmove-ovog sektora za nekretnine Tim Bannister rekao je za Euronews Business da su zapanjujuće visoke rente u Londonu rezultat brojnih ekonomskih faktora.

"Mnogi stanodavci se suočavaju sa višim troškovima u obliku hipotekarnih stopa, održavanja i usklađenosti sa propisima. Povećanje prosečnih oglašenih kirija takođe odražava izazove s kojima se stanodavci suočavaju, jer se od njih traži da plaćaju više na tržištu koje je i dalje vrlo konkurentno. Kako se približavamo jesenjem budžetu, mnogi stanodavci procenjuju svoju budućnost na tržištu, a neki će možda odlučiti da izađu s tržišta zbog pritisaka s kojima se suočavaju", rekao je.

Kakve su rente u Londonu u poređenju sa evropskim rivalima?

Nemačka kompanija za analizu podataka Statista ispitala je troškove iznajmljivanja 23 vodeća evropska grada za prvi kvartal ove godine kako bi odredila najskuplja mesta za iznajmljivanje.

Gradovi uključujući Milano, Pariz, Amsterdam, Berlin, Lisabon, Helsinki, Atinu i Rim (ali ne i London) analizirani su kako bi se utvrdilo koliko bi koštalo iznajmljivanje jednosobnog nameštenog stana.

Nakon što su procijenili brojke, istraživači Statista identifikovali su Amsterdam kao najskuplji za iznajmljivanje jednosobne kuće.

Sa kirijama koje prelaze 2.275 evra mesečno, holandska prestonica, iako skuplja od svojih kontinentalnih suseda, bio je skoro 1.000 evra mesečno jeftiniji od Londona.

Gradovi visoke kulture i romantike među najskupljima

Nakon Amsterdama, Rim i Pariz su bili najskuplja mesta za iznajmljivanje među ispitanim nacijama. Stanari bi morali da izdvajaju 2.000 evra mesečno za život u Večnom gradu, dok će oni koji žele da krenu stopama “Emili u Parizu” morati da obezbede 1.862 evra mesečno da bi se družili sa pariskim modnim ikonama.

Holandski gradovi Roterdam, Utreht i Hag našli su se među 10 najskupljih mesta za iznajmljivanje stana. Roterdam, sa troškovima od 1.795 evra mesečno, bio je na četvrtom mestu na listi, a odmah iza njega je Hag na petoj poziciji sa mesečnim zakupom od 1.790 evra.

Minhen je postavio Utrecht na šestu poziciju, a cena najma nemačkog grada od 1.770 evra je nadmašila mesečnu naknadu njegovog holandskog rivala od 1.746 evra.

Istorijski italijanski gradovi Bolonja i Firenca zauzeli su 11. i 12. poziciju, sa kirijama od 1.600 evra mesečno, isto kao i Prag.

Madrid i Berlin bili su znatno jeftiniji od Londona i Amsterdama, a rente u španskom gradu u proseku su iznosile 1.494 evra, a u glavnom gradu Nemačke 1.500 evra.

Najpovoljnije kirije oko 1.000 evra

Budimpešta, Atina i Torino bili su najpovoljnija mesta za iznajmljivanje među 23 anketirana grada. Budimpešta je preuzela titulu za najjeftinije kirije, sa mesečnim naknadama koje su bile ispod praga od 1.000 eura.

Stanari u Mađarskoj bi morali da odvoje od 950 evra mesečno da bi živeli u glavnom gradu zemlje.

U Atini, glavnom gradu Grčke na obalama Mediterana, stanarima je potrebno 1.000 evra za život u jednosobnom nameštenom stanu mesečno, dok italijanski Torino ne zaostaje mnogo, sa prosečnom kirijom od 1.100 evra.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Made in Serbia" polako osvaja Evropu

Tekstilci i obućari iz Srbije sve više oblače i obuvaju Evropljane. Proizvodnja tekstila i odeće u Srbiji ima dugu tradiciju i bila je među glavnim izvoznim industrijama. Predviđa se da bi ova grana privrede uskoro ponovo mogla biti moćna.

11:59

17.10.2024.

1 d

Podeli: