Aktuelno 0

16.10.2024.

21:41

Kome idu stanovi u Srbiji? VIDEO

Prema podacima iz poslednjeg popisa stanovništva u Srbiji ima 3 miliona i 600 hiljada stanova, dok je nastanjeno njih nešto više od 70 odsto.

Izvor: Prva TV

Kome idu stanovi u Srbiji? VIDEO
Bogi.Knips/Shutterstock

Podeli:

U odnosu na popis iz 2011. godine broj napuštenih stanova povećan je za oko 10.000. Pola miliona kvadrata je u potpunosti prazno.

U Srbiji ima nešto više od 120.000 napuštenih stanova. Najviše ih je na jugu naše zemlje, dok ih u Beogradu ima oko 10.000. Godišnje u Srbiji oko 44.000 ljudi premine u svom stanu, a mnogi od njih živeli su sami i nemaju naslednike. Šta se dešava sa stanom, odnosno nekretninom, kada sud ne pronađe naslednika?

"Kad se kaže ta cifra od 120.000 napuštenih jedinica, to nisu stanovi, to su kuće, to su seoska imanja. Kažu u Beogradu ima 10.000, mislim da je ta cifra malo veća nego što je realno, da su verovatno procesi u toku", Ervin Pašanović, ekspert za nekretnine.

"Imovina, posebno nekretnine, uvek imaju vlasnika. Taj vlasnik je, trebalo bi bar da bude, upisan u list nepokretnosti kod nadležnog katastra", rekao je advokat Aleksandar Radivojević.

Sigurno smo nekada prolazili pored zgrada čije se roletne i prozori ne otvaraju. Tih stanova ima mnogo, vlasnici su umrli, a sudski postupci su u toku i traže se naslednici. Postoji li rok do kada se neko mora pojaviti? Kada država postaje vlasnik stana?

"Onda se oglasom, zvaničnim, pozovu svi koji mogu da se legitimišu kao naslednici. Taj oglas čeka ili funkcioniše godinu dana i posle isteka tog roka poziva se država, odnosno javno pravobranilaštvo, da u postupku posebnom preuzme kao vlasnik tu takvu nepokretnost", rekao je Radivojević.

Država, kao vlasnik stana, ima sva prava kao i fizičko lice, ističu advokati. Povećan broj tih stanova omogućava i državi da pomaže i socijalno ugroženim građanima.

Za više informacija pogledajte video-prilog:

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: