Aktuelno 5

13.10.2024.

21:34

Tržište nekretnina puca? Ovi gradovi su najkritičniji

U mnogim velikim gradovima širom sveta, cene nekretnina su pale jer visoke kamate guše potražnju.

Izvor: Investitor

Tržište nekretnina puca? Ovi gradovi su najkritičniji
Shutterstock/Sompetch Khanakornpratip

Podeli:

Istovremeno, tržišta nekretnina usporavaju zbog otežanih uslova finansiranja i rasta troškova izgradnje. Kao rezultat toga, rizici od stambenog balona su smanjeni u gradovima kao što su Hong Kong, London i Njujork. Međutim, snažna potražnja na tržištu luksuza i berza u procvatu podstiču rizik od balona u gradovima poput Majamija i Los Anđelesa.

Grafik kompanije "Visual Capitalist" prikazuje gradove sa najvećim rizikom od balona za nekretnine, na osnovu izveštaja UBS Global Real Estate Bubble Indek 2024.

Da bi analizirao rizik od balona sa nekretninama, UBS je razmotrio sledeće faktore u 25 velikih gradova:  Odnos cene i zakupa
 Promena odnosa hipoteke i BDP-a
 Promena odnosa građevinarstva i BDP-a
 Odnos cena grada i zemlje

Tačnije, rizik od pucanja balona se odnosi na verovatnoću značajne korekcije cena usled poremećaja na globalnom tržištu nekretnina.

Majami u najvećoj opasnosti

Sa realnim cenama stanova koje su porasle za skoro 50 odsto od kraja 2019. godine, Majami ima najveći rizik od mehura među analiziranim gradovima.

Ovo je povećalo odnos cene i prihoda, jer se kupci takmiče za ograničene luksuzne nekretnine na obali. Istovremeno, relativna pristupačnost grada u poređenju sa drugim metropolama u SAD, zajedno sa odsustvom državnog poreza na dohodak i povoljnom klimom, podstakli su potražnju.

Na drugom mestu je Tokio, jedan od najnepovoljnijih gradova na svetu, po cenama.

Ultra labava monetarna politika i ekonomska stabilnost doprineli su visokoj vrednosti imovine u Tokiju. Prošle godine, stan od 646 kvadratnih stopa koštao je 15 puta više od prosečne plate kvalifikovanog radnika, premašujući nivoe zabeležene u Londonu i Njujorku.

Iako Dubai nije ušao u teritoriju balona, ​​cene kuća su porasle 17 odsto za godinu – najbrži rast među analiziranim gradovima. Tokom protekle godine, grad je zabeležio rekordan obim transakcija i snažan rast stanovništva jer su kupci hrlili u ovo globalno finansijsko središte.

Nasuprot tome, brojni gradovi su doživeli pad rizika od balona jer su stvarne vrednosti kuća pale, uključujući London, Hongkong, Pariz i Toronto.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Turska "udara" na Kinu, Rusiju , Indiju i Japan

Turska je uvela antidamping carine na uvoz pojedinih vrsta čelika iz Kine, Rusije, Indije i Japana da bi sprečila, kako je navela, "nelojalnu konkurenciju" nakon što su domaći proizvođači uložili žalbe prošle godine, objavljeno je u turskom službenom listu.

9:24

12.10.2024.

1 d

Podeli: