Aktuelno 4

30.09.2024.

8:03

Prodajete stan? Ovo je sve što treba da znate

Prodajem stan, ali kako da kompletnu proceduru obavim najefikasnije? Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje vlasnici stanova postavljaju sebi, svojim prijateljima i saradnicima.

Izvor: cityexpert.rs

Prodajete stan? Ovo je sve što treba da znate
shutterstock/Michael Dechev

Podeli:

A kako i ne bi, kada je proces prodaje poprilično zahtevan za nekoga ko nije dovoljno upoznat sa tematikom, piše cityexpert.rs.

Prodaja stanova preko agencije ili prodaja stana bez agencije?

Ovo je jedna od najčešćih nedoumica koja se javlja kod vlasnika stanova. Ukoliko angažujete agenciju, dobićete procenu vrednosti nekretnine, a upravo je ovo jedan od najtežih poslova, koji ćete sami teško uraditi dovoljno precizno. Imaćete na raspolaganju pravni tim, kao i profesionalne i licencirane agente, a agencije imaju i svoje platforme na kojima objavljuju ponudu.

Koliko novca mogu dobiti za stan i kako se dobija ta vrednost?

Izračunavanje tržišne vrednosti nekretnine je tokom procesa kupovine najbolje prepustiti neutralnoj strani, što je u ovom slučaju agencija za kupovinu i prodaju nekretnina,

Vrednost stana određuju:

- lokacija nekretnine - dva tipa lokacije, od čega se prvi odnosi na lokaciju zgrade u kojoj se stan nalazi (grad, opština, naselje), dok se kod drugog tipa lokacije misli na poziciju stana u samoj zgradi (spratnost, položaj);

- struktura stana - najskuplje su garsonjere i stanovi od preko 120 kvadrata (klijentela spremna da plati potrebnu količinu novca);

- terase, veranda ili balkon povećavaju cenu;

- sistem grejanja - sve popularniji stanovi sa opcijom kontrole količine grejanja i samim tim troškova;

- lift u zgradi.

Potrebna dokumentacija za prodaju stana

Neophodno je da kao prodavac dostavite dokumenta za prodaju stana, a to su: vlasnički list, kupoprodajni ugovor, ugovor o poklonu, ugovor o doživotnom izdržavanju i rešenje o nasleđivanju.

Kako bi kupoprodaja bila finalizovana, neophodno je sastaviti predugovor i ugovor o prodaji nepokretnosti. Kada se kreira ugovor, potpišu ga obe strane, i overi se kod notara.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: