Aktuelno 2

29.09.2024.

9:37

Gde Rusi najviše kupuju stanove u Srbiji? Ne, nije Beograd

Ruski državljani sve više kupuju stanove u Srbiji i prodaja je ove godine porasla za deset odsto.

Izvor: Blumberg Adria

Gde Rusi najviše kupuju stanove u Srbiji? Ne, nije Beograd
Shutterstock/Motortion Films

Podeli:

Ukupna vrednost stanova koje su Rusi kupili u prva dva kvartala je 85 miliona evra, od toga je polovina nekretnina kupljena u Beogradu. Rusi se opredeljuju za Vojvodinu, uglavnom za Novi Sad i Suboticu, prenosi Blumberg Adria.

Govoreći o stranim državljanima, Ivana Štrbac, šefica Odeljenja za procenu nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda rekla je da u kupovini stanova i generalno u kupovini nepokretnosti u našoj zemlji prednjače ruski državljani i taj trend se nastavlja od prošle godine kada su ruski državljani počeli kupovati nepokretnosti.

"Dakle, u poslednja dva kvartala primetan je čak i porast broja ruskih državljana koji kupuju nepokretnosti za više od deset odsto. Međutim, novac, odnosno ukupna količina prometa je malo manja nego u istom periodu prošle godine, a u prva dva kvartala oni su investirali ukupno 85 miliona evra u nepokretnosti u Srbiji. Ono što je jako interesantno je da je njima posebno atraktivna lokacija, odnosno region Vojvodine, a tu se naročito ističu gradovi Novi Sad i Subotica gde veliki broj njih, čak polovina njih, odlučuje se za kupovinu nepokretnosti u regionu Vojvodine", navela je i dodala:

"Beograd je svakako interesantan i tu se kupuje veliki broj stanova. Njiihova vrednost je jako veća, tako da polovina novca koje ruski državljani investiraju u nepokretnosti odlazi u grad Beograd. Najviše kupuju stanove, kuće i zatim garaže".

Inače, indeks cene nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda pokazao je da cene kvadrata nastavljaju da rastu po stopi od skoro pet odsto, ali da Beograd više ne prednjači u tom rastu. U glavnom gradu usporila je prodaja, pre svega stanova u novogradnji, a sve je veće interesovanje za lokacije koje nisu u centru grada i samim tim cena nekretnina u rubnim opštinama – Surčin, Rakovica, Zvezdara – raste.

Dve i po prosečne neto plate u Srbiji su potrebne da se kupi kvadrat stana, koji je u Beogradu u novogradnji dostigao u proseku 2.000 evra, a kreće se i do 6.000-7.000 evra, zavisi od lokacije.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: