Aktuelno 1

27.09.2024.

22:07

Ruši se najveće "divlje" naselje: Nestaje 120 objekata

U hrvatskom gradu Krk, na istoimenom ostrvu, počelo je rušenje najvećeg bespravno podignutog naselja koje čini čak 120, većinom ilegalnih objekata.

Izvor: Poslovni dnevnik

Ruši se najveće "divlje" naselje: Nestaje 120 objekata
Shutterstock/Fahroni

Podeli:

Na tom području tokom godina niklo je pravo malo naselje s oko 120 objekata. Većina je bespravno izgrađena. Do kraja sedmice trebalo bi biti uklonjeno njih četrdesetak. Neki vlasnici su počeli sami da uklanjaju objekte.

Grad Krk godinama se protivio toj bespravnoj gradnji i obraćao se inspekcijama. Ovi objekti zato nikad nisu priključeni na komunalnu infrastrukturu, nemaju struje i vode.

"To je ustvari glavna poruka svim bespravnim graditeljima – da ćemo sve učiniti u smislu zaštite prostora i da nećemo dozvoliti bespravnu uzurpaciju i devastaciju prostora. To je najvredniji resurs koji imamo", kaže gradonačelnik Krka Darijo Vasilić.

Što će biti na tom prostoru kad se bespravno podignuti objekti uklone, ne zna se. Parcele su i dalje privatno vlasništvo. U gradu smatraju da bi, baš kao nekad, trebalo da imaju poljoprivrednu ili šumsku namenu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Španiji: Sve staje?

U Španiji će danas, na poziv sindikata, biti održani protesti širom zemlje sa ciljem postizanja sporazuma vlade i poslovnog sektora u vezi sa smanjenjem nedeljnog radnog vremena od 40 sati za 2,5 sata.

10:59

26.9.2024.

1 d

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

10 h

Srbija

IKEA otvara nove robne kuće u Srbiji?

Tolga Ondžu je direktor maloprodaje u Ingka grupi. Iako ima tri dela, srce biznisa ove grupe je upravljanje svetskom maloprodajom kompanije IKEA, koju čine 482 robne kuće u 31 državi.

14:10

26.9.2024.

1 d

Podeli: