Aktuelno 1

24.09.2024.

20:17

Sve više mladih u stanu sa roditeljima: Kako do prve nekretnine? VIDEO

Samostalan život, siguran posao i krov nad glavom koji su sami obezbedili san je svakog mladog čoveka. Ipak, u Srbiji je to i dalje teško ostvarivo.

Izvor: B92.net/TV Prva

Sve više mladih u stanu sa roditeljima: Kako do prve nekretnine? VIDEO
Shutterstock/Oleg Elkov

Podeli:

Posebno kupovina prve nekretnine u mlađim godinama. Sreće imaju oni koji dobiju krov nad glavom zahvaljujući nasledstvu, a oni koji moraju sami da kupe stan, oslanjaju se često na banke i kredite. Međutim, ni to nije lako, jer banke traže učešće od čak 20 odsto. Kako onda i da li mladi mogu da se obezbede dok su još mladi?

Više od polovine mladih u Srbiji i dalje je pod istim krovom sa roditeljima. Svega 20 odsto njih živi u sopstvenom stanu. Mnogima je san da pre tridesete postanu vlasnici svoje nekretnine, ali je to često samo san.

Nekada je to bila druga priča, tvrde stariji Beograđani. Krediti, pozajmice, štednja. Nije bilo lako, ali su, kažu, uspevali da se stambeno obezbede.

Danas je to mnogo ređa slika, potvrđuju i agenti za nekretnine.

"Ne mogu da se setim, ali sigurno ove godine da neko dođe sa 25 godina i kaže imam 200 hiljada evra, ja bih da kupim tu nekretninu, to ove godine nije bilo. Nažalost, tako je, ali nije bilo", kaže agent za nekretnine Milić Đoković.

Mladi ljudi do prve nekretnine dolaze, tvrde, kada zvanično u Srbiji više nisu mladi, posle tridesete godine. Ali ni tada sebi mesto za život ne obezbede potpuno sami.

Da bi banke odobrile kredit prvo traže učešće, pa tek onda mogu dalje da razgovaraju. I to nije jedini uslov.

"Vama treba i radni odnos na neodređeno, banke traže instrumente zaštite, treba vam stabilnost prihoda, da ste kod istog poslodavca, prosek godišnji poslednjih šest meseci. Znači, da imate to učešće u gotovini, 20 odsto je minimalno i drugo je da imate stabilne prihode i da vaša rata ne prevazilazi 50 odsto od vašeg prosečnog priliva", rekao je Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije.

Izvor: Prva

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

8 h

Svet

Gigant demantuje: Ma kakva fabrika?

Taivan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) nema nameru da ulaže u otvaranje novih fabrika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštila je ta kompanija za Baha Breaking Nevs, demantujući izveštaj Vol Strit žurnala (WSJ).

14:17

23.9.2024.

1 d

Podeli: