Aktuelno 0

20.09.2024.

8:44

Da li je realno? Studenska soba 489 evra mesečno

Studenti u Nemačkoj smeštaj plaćaju znatno više nego prošle godine.

Izvor: dpa

Da li je realno? Studenska soba 489 evra mesečno
shutterstock, Marija Plamen

Podeli:

Pred početak zimskog semestra soba u zajedničkom stanu u univerzitetskim gradovima u proseku košta 489 evra mesečno.

Od zimskog semestra 2023/2024, sobe u zajedničkim stanovima su u proseku poskupele za 17 evra, proizilazi iz analize Instituta Mozes Mendelson u saradnji sa sajtom wg-gesucht.de.

Ipak, smeštaj je ne tako davno bio i skuplji, piše DPA.

"Nakon završetka pandemije i napada Rusije na Ukrajinu, troškovi stanovanja su ekstremno porasli. Sada možemo uočiti fazu oporavka", rekao je rukovodilac projekta Stefan Braukman.

Najskuplje su sobe u zajedničkim stanovima u Minhenu, u proseku čak 790 evra. To je za 40 evra više nego prethodnog zimskog semestra. Slede Frankfurt sa 680 evra, Berlin sa 650, Hamburg sa 620 i Keln sa 600 evra.

"I u ovom zimskom semestru se pokazalo da se relativno povoljni oglasi vrlo brzo skidaju sa mreže", istakao je Braukman.

Posebno je teško onima, dodao je, koji su se kasnije upisali na fakultete i stranim studentima koji ne mogu da potraže smeštaj na licu mesta, jer, na primer, još nisu dobili vizu.

Za analizu je pregledano više od 9.000 oglasa iz poslednje dve nedelje avgusta. Istraživanje obuhvata isključivo oglase za sobe u zajedničkim stanovima sa dva ili tri stanara.

Sobe u zajedničkim stanovima se na wg-gesucht.de uglavnom nude sa ukupnom rentom, koja uključuje troškove za struju, internet, kao i nameštaj i tehničku opremu u zajedničkim prostorijama.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

1 d

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

1 d

Podeli: