Aktuelno 0

07.09.2024.

13:28

Komšije zakazale referendum o zabrani izdavanja apartmana

Jedna četvrt u Budimpešti održava dvonedeljni referendum o potencijalnoj zabrani kratkoročnog iznajmljivanja nekretnina.

Izvor: Index

Komšije zakazale referendum o zabrani izdavanja apartmana
Shutterstock/Tunatura

Podeli:

To bi bila prva zabrana takve vrste u jednom od najpopularnijih evropskih turističkih odredišta, a u svrhu smanjenja cene stanovanja za lokalno stanovništvo, piše Indeks.

Podaci Evrostata pokazuju da je u Evropskoj uniji prošle godine bilo gotovo 719 miliona noćenja rezervisanih preko online platformi poput Airbnbija, Bookinga, Expedia Groupa i TripAdvisora. Pariz vodi među evropskim prestonicama s preko 19 miliona noćenja. 

U centralnoj Evropi za kratkoročne boravke bila je najpopularnija Budimpešta sa 6,7 miliona noćenja, ispred Beča, Praga, Varšave, Krakova i drugih. 

"Ne možemo samo čekati"

Tamas Soproni, na čelu četvrti u Budimpešti u kojoj je organizovano glasanje od 2. do 15. septembra, rekao je da je popularnost tog grada dovela do situacije u kojoj je o uticaju kratkoročnog iznajmljivanja na priuštivost stanovanja i kvalitet života potrebno pitati i lokalne stanovnike. 

"Ne možete samo da sedimo po strani i čekamo da se nešto dogodi", rekao je Soproni, čelnik budimpeštanskog šestog okruga. 

"Mislim da moramo biti zahvalni što živimo u doba u kojem mnogi mogu da priušte sebi odmor u inostranstvu. No ne uzimamo u obzir da će biti gradova koje će turisti učiniti nenastanjivim", objasnio je.

Ako se građani na glasanju odluče za zabranu, ona će stupiti na snagu 2026. godine. 

Orbanova vlada razmišlja o novim ograničenjima

Referendum već ima šire implikacije jer vlada premijera Viktora Orbana razmatra regulaciju kratkoročnog iznajmljivanja. 

Internetska stranica za nekretnine ingatlan.com smatra kako bi zabrana u šestom okrugu, gde su cijene stanova 22 posto iznad proseka mađarske prestonice, mogla privremeno da obuzda cene dugoročnog zakupa. 

Protivnici zabrane upozoravaju da se njome neće ugroziti samo primanja iznajmljivača nego i vlasnika lokalnih kafića i restorana. 

Nova pravila u Barseloni i Češkoj

Barselona je u junu najavila da će zabraniti iznajmljivanje turistima do 2028, takođe se time boreći protiv visokih cena zakupa koje teraju lokalno stanovništvo.  

Češko ministarstvo regionalnog razvoja predložilo je pak amandman koji će primorati sve nekretnine koje se oglašavaju na online platformama da se registriruju na novoj platformi, što će olakšati prikupljanje državnih i lokalnih poreza. Tim  amandmanom žele i lokalnim vlastima da omoguće da ograniče periode u kojima se nekretnina može iznajmiti. 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: