Aktuelno 0

03.09.2024.

21:27

Kriza nekretnina još nije završena: Šta će biti sa cenama?

"Tržište nekretnina u Kini i dalje će doživljavati slabost jer niz vladinih stimulacija i mera podrške nisu bile "zadovoljavajuće" u podržavanju sektora", smatra ekonomista JPMorgana.

Izvor: Blic/Anica Jelovac

Kriza nekretnina još nije završena: Šta će biti sa cenama?
Shutterstock/Chizhevskaya Ekaterina

Podeli:

"Slom stambenog tržišta još uvek nije završen", rekao je Haibin Zhu, glavni kineski ekonomista u JPMorgan-u, u ponedeljak za CNBC "Skuavk Bok Asia", dodajući da se cene kuća neće stabilizovati najranije do 2025. godine.

Prosečna cena za prodaju novih kuća u 100 kineskih gradova porasla je za skromnih 0,11 odsto od jula, što je dodatno usporavanje u odnosu na junski rast od 0,13 odsto, prema podacima koje je objavila Kineska indeksna akademija u subotu.

Cene nekretnina u preprodaji pale su za 0,71 odsto u odnosu na prethodni mesec, navodi se u izveštaju.

I nove i kuće za preprodaju su zabeležile pad prosečnih cena za 1,76 odsto i 6,89 odsto u odnosu na pre godinu dana, pošto je stambeno tržište u zemlji i dalje duboko u krizi.

Bloomberg je u subotu izvestio da Kina razmatra plan za smanjenje troškova zaduživanja vlasnika kuća dozvoljavanjem refinansiranja hipoteka od čak 5,4 biliona dolara.

Ali analitičari su skeptični da bi predložena mera bila efikasna u stimulisanju raspoloženja kupaca kuće i ukupne potrošnje.

"Neki ljudi misle da će to osloboditi potrošnju – to je samo jedna strana priče", kaže Vini Vu, glavni kineski strateg za kapital u BofA Securities. Niže stope na hipoteke dovele bi do toga da banke smanje kamatne stope na depozite kako bi zaštitile svoje marže i osigurale stabilnost u finansijskom sistemu", rekla je ona, napominjući da bi snižene kamatne stope na kraju smanjile prihode od kamata na štednju stanovništva.

Mera refinansiranja hipoteke takođe bi malo doprinela povećanju potražnje za novim kućama, kaže Žu iz JPMorgan-a.

"Čak i ako se politika refinansiranja hipoteka materijalizuje, to nije politika oživljavanja stambenog tržišta", rekao je on, dodajući da ta politika "nema nikakve veze sa potražnjom za novim kućama, već uglavnom koristi postojećim vlasnicima kuća".

"Smanjenje kamatnih stopa nije najbolja politika, smanjenje marže banaka neće ići daleko", rekao je Vu iz BofA Securities, dodajući da vlada treba "da stvori pozitivnu petlju povratnih informacija, a ne ovu silaznu spiralu".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

8 h

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: