Aktuelno 11

29.08.2024.

15:56

Zvanično: Hrvatska uvodi novi porez – evo ko ga neće plaćati

Hrvatska uvodi porez na nekretnine, potvrdio je ministar finansija Hrvatske Marko Primorac.

Izvor: Index

Zvanično: Hrvatska uvodi novi porez – evo ko ga neće plaćati
Shutterstock/Vladyslav Starozhylov

Podeli:

"U ovom krugu poreskih izmena uvešćemo porez na nekretnine transformacijom poreza na kuće za odmor", kazao je Primorac, dodavši da će se time ostvariti jedan od poreskih ciljeva - prebacivanje s oporezivanja rada na oporezivanje nekretnina. 

Porez će se plaćati i za apartmane

Porez se ne bi plaćao na nekretnine u kojima se stanuje kao i one koje se dugoročno iznajmljuju. Primorac je kazao da oni koji najmanje 10 meseci godišnje iznajmljuju nekretnine ne bi plaćali taj porez, dok bi oni koji se bave kratkoročnim iznajmljivanjem morali da ga plaćaju

To znači da će i one jedinice lokalne samouprave koje dosad nisu naplaćivale porez na nekretnine to morati da rade. Takođe, dosadašnje granice poreza će se povećati.

Pročitajte i:

"Predlog je da se poveća i gornja i donja granica", kazao je Primorac koji novinarima nije hteo da otkrije konkretne brojke kazavši kako to ostavlja za ponedeljak.

Maksimalni iznos poreza po kvadratu bi mogao da se udvostruči, a ko je poreski obveznik će se utvrđivati u martu

Prema neslužbenim informacijama, gornja granica poreza na nekretnine mogla bi da se udvostruči sa sadašnjih 5 evra po metru kvadratnom na 10 evra po metru kvadratnom. 

"Porez na nekretnine neće plaćati osoba koja živi u nekretnini ili ako ima nekretninu koja će biti u dugoročnom najmu. Sve ostale bilo fizičke ili pravne osobe, ako imaju nekretninu, plaćaće porez", rekao je ministar.

Dodao je da će se poreski obveznik utvrđivati u martu za tekuću godinu i onaj ko bude imao ugovor o dugoročnom najmu i bude u tekućoj godini dugoročno iznajmljivao nekretninu barem deset meseci, neće morati da plaća porez na nekretnine.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: