Aktuelno 6

20.08.2024.

18:43

Rentiranje soba otišlo u zaborav: Ko ih danas uopšte i iznajmljuje?

"Student traži sobu u najam" - ovako je nekada izgledao oglas u novinama, u većini univerzitetskih gradova u Srbiji, pred sam početak školske godine. Danas, sobu više gotovo da niko ne rentira, jer su se stil i način života u mnogome promenili.

Izvor: 4zida

Rentiranje soba otišlo u zaborav: Ko ih danas uopšte i iznajmljuje?
Shutterstock/Tunatura

Podeli:

Oglasa za izdavanje soba sećaju se i mnogi penzioneri koji su u to vreme, višak stambenog prostora, iznajmljivali kako bi i sami dopunili kućni budzet.

"Praksa izdavanja soba, kao vid stambenog rešenja, sve vise iščezava, imajući u vidu današnje potrebe i stil života“, kaže Nikola Radić iz agencije „Ataše nekretnine“.

Kako dodaje, pojedini portali za oglašavanje izdavanja nepokretnosti kod nas, i dalje su zadržali u pretragama zakupa i opciju soba, što dokazuje da postoji određen stepen potražnje i ponude u tom delu tržišta.

"Trenutno se na različitim sajtovima, u Beogradu, može naći tek nekoliko desetina soba za izdavanje, sa prosečnim cenama od 100 do 150 evra. Nekada ovakvih oglasa ima i na društvenim mrežama“, objašnjava Radić.

Studenti vole privatnost

Da je interesovanje za iznajmljivanjem soba opalo potvrdila nam je i Aleksandra Mihajlović sa portala 4zida.

"Na sajtu za oglašavanje nekretnina 4zida nema u ponudi oglasa za iznajmljvanje soba. Prvo, mnogi studenti sada traže privatnost i udobnost koju nudi iznajmljivanje celog stana. Drugo, ponuda stanova je značajno porasla, što je dovelo do šireg izbora i pristupačnijih cena za celu jedinicu, umesto samo jedne sobe. Uz to, sve su ređi stanodavci koji žele da izdaju samo jednu sobu“, priča Mihajlović.

Prema rečima Mihajlović, u ponudi su stanovi svih struktura, od garsonjere do petosobnih stanova. “Trenutno imamo više od 10.000 oglasa za izdavanje stanova u celoj Srbiji, objašnjava Mihajlović.  

Ko iznajmljuje sobe

U oglasima za izdavanje soba, vlasnici najčešće kao zakupca žele studente, samca ili samicu.

Uz to, Radić objašnjava, da se u oglasima za izdavanje soba vlasnici mnogo češće, u odnosu na standardno izdavanje stanova, opredeljuju da li žele za stanara osobu ženskog ili muškog pola.

"Mladi, pre svega studenti, danas se najčešće udružuju i kao cimeri njih dvoje ili troje iznajme stan“, kaže Radić. Na ovaj način, koji se odomaćio u današnjoj praksi, mladi imaju samostalnost, uz pojedinačno relativno niske režijske troškove, kada se podele između cimera.

Garsonjere i dalje popularne

Male i ušuškane, garsonjere mogu da pruže sve što jednom čoveku može da zatreba. Trend života u garsonjerama nije samo u Srbiji već i u velikim evropskim ali i svetskim gradovima.

"Postoj potražnja za iznajmljivanjem garsonjera ili manjih jednosobnih stanova“, kaže Radić. On objašnjava da su najzastupljniji zakupci ovakvih stanova upravo mladi, najčešće zaposleni, koji mogu priuštiti samostalan životni prostor.

Praksa pokazuje da zakupci ovde mogu biti i osobe u poznijim godinama, kojima uobičajeno deca iznajmljuju garsonjere ili manje stanove, kako bi bili bliži jedni drugima.

"Soba za radnike, još jedna je opcija koja se zadržala vremenom i koja se može zapaziti u oglasima kod izdavanja soba. Tu se pre svega radi o nešto većim višekrevetnim sobama sa zajedničkim kupatilom“, ističe Radić.

Tržište izdavanja soba zauzima mali deo ali i ono, kao i izdavanje stanova, pokazuje sezonske oscilacije. To znači da je povećanja potražnja pred početak svake fakultetske godine ili se smanjuje u zimskom periodu.

Mladima bitna lokacija, ali i cena

Studenti su najčešće zainteresovani za stanove koji su blizu univerziteta ili koji su dobro povezani sa javnim prevozom, objašnjava Mhajlović.

Sa portala 4zida kažu da su akademcima bitni funkcionalnost, pristupačna cena, sigurnost i dodatni sadržaji, kao što su brzi internet, namešten stan, blizina prodavnice, teretane...

Ima i onih studenata, priča Mihajlović, koji traže energetski efikasne stanove, zbog nižih troškova života. Na kraju lakše je kada se troškovi života, naročito u velikim gradovima, dele.

Bitno je i društvo. “Studenti često biraju veće stanove zbog zajedničkog druženja i lakšeg studiranja u zajedničkom prostoru“, dodaje sagovornica.

Studentska potražnja je sezonska

Najveća navala na oglasima za iznajmljivanje stanova jeste pred početak univerzitetske godine. Potražnja za stanovima među brucošima i studentima je uvek velika, posebno u periodima neposredno pre i nakon početka akademske godine, kada se stanovi u blizini univerzitetskih centara brzo izdaju.

"Potražnja je posebno izražena u većim univerzitetskim centrima kao što su Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac. Oglašena cena garsonjere za izdavanje u Nišu trenutno iznosi u proseku oko 215, za jednosoban stan je mesečno potrebno izdvojiti 250 dok kirija za veće stanove iznosi od 300 do 480 evra“, kaže Mihajlović.

Kada je reč o Beogradu i Novom Sadu, dodaje, cene garsonjera su više i ako studenti žele da iznajme garsonjeru u prestonici biće im potrebno mesečno oko 300 evra. U Novom Sadu 270 evra, a cena stana zavisi pre svega od lokacije koju biraju.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Volkswagen ukida garanciju

Kompanija Volkswagen danas je obavestila sindikat IG Metal da u šest nemačkih fabrika ukida niz ugovora sa zaposlenima, uključujući i sporazum o garantovanju radniih mesta do 2029. godine, saopštio je sindikat.

17:26

10.9.2024.

1 d

Podeli: