Aktuelno 19

17.08.2024.

10:03

Strmoglav pad cena novih stanova

Cene novih stanova u Kini pale su u julu najbržim tempom u poslednjih devet godina, jer niz podržavajućih mera nije doprineo stabilizaciji cena i obnovi poverenje u sektor nekretnina koji je zapao u krizu.

Izvor: biznis.rs/Vladimir Jokanović

Strmoglav pad cena novih stanova
PHOTOCREO Michal Bednarek/Shutterstock

Podeli:

Produženi pad na tržištu nekretnina teško je pogodio drugu po veličini ekonomiju na svetu i njene potrošače, pri čemu analitičari navode da bi cilj Pekinga za rast BDP-a od pet odsto u 2024. godini mogao biti previše ambiciozan, čak i ako su se drugi ekonomski pokazatelji stabilizovali, prenosi Reuters.

Cene novih kuća pale su za 4,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je najoštriji pad od juna 2015. godine i dublji od pada od 4,5 odsto u junu, prema podacima Nacionalnog zavoda za statistiku (NBS). Analitičari ocenjuju da će kineskom tržištu nekretnina biti potrebne nove mere podrške.

Peking pojačava napore da podrži sektor koji je na vrhuncu činio četvrtinu ekonomije, uključujući smanjenje kamata na hipoteke i snižavanje troškova kupovine kuća. Vladine mere igraju određenu ulogu u podizanju tržišta, ali spoljni pad je ograničio efekte ovih politika, navode analitičari kineskog instituta Tongce Research.

Na mesečnom nivou, cene novih kuća su pale 13. mesec zaredom, smanjujući se za 0,7 odsto, čime je nastavljen tempo pada iz juna. Među 70 gradova koje je NBS istraživao, samo je u Šangaju i Sijanu zabeležen rast cena novih kuća na mesečnom nivou, dok je samo Šangaj zabeležio porast cena na tržištu preprodaje nekretnina.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

1 d

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: