Aktuelno 7

11.08.2024.

10:06

Sve gore u Nemačkoj

Raspoloženje u nemačkoj stanogradnji se dodatno pogoršalo u julu, zaključak je danas objavljenog izveštaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Izvor: Tanjug

Sve gore u Nemačkoj
PHOTOCREO Michal Bednarek/Shutterstock

Podeli:

Kako se navodi, udeo kompanija u nemačkoj stanogradnji koje se žale na nedostatak porudžbina u julu je porastao sa junskih 50,2 odsto na 51,3 odsto.

Ovaj rezulatat se odražava i na prognoze broja novoizgrađenih stambenih zgrada.

Vlada u Berlinu planira izgradnju 400.000 stambenih jedinica godišnje, ali sadašnja situacija ukazuje da je ovaj cilj veoma daleko, izjavio je šef istraživanja IFO Klaus Volrabe.

Stopa otkazivanja porudžbina u nemačkoj stanogradnji je u julu pala sa junskih 13,7 odsto na 12,4 odsto, ali se uprkos tome poslovna klima generalno pogoršala.

"Ostaje da se vidi da li planirano smanjenje birokratije za stmabenu gradnju može da donese preokret", dodaje Volrabe.

U Evropi će se ove godine završiti gradnja 1,6 miliona stanova, za 8,5 odsto manje nego lane, navodi se u ranije objavljenoj avgustovskoj prognozi mreže Eurokonstrakt (Euroconstruct) čiji je član Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

"Evropska stambena gradnja pati zbog viših kamatnih stopa i niže kupovne moći", prokomentarisao je stručnjak za građevinarstvo IFO Ludvig Dorfmajster.

U Nemačkoj će ove godine biti završeno za 15 odsto manje stanova nego u 2023, a Dorfmajster dodaje da je gradnja stanova u Nemačkoj dodatno opterećena izuzetno visokim troškovima izgradnje.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija na korak do cilja

Prema podacima Centralne banke, međunarodne rezerve zemlje su nastavile da rastu, dostižući vrednost od 613,7 milijardi dolara 1. septembra, što je više od 11 milijardi dolara u odnosu na prethodni mesec.

22:56

8.9.2024.

1 d

Podeli: