Aktuelno 12

12.06.2024.

12:54

RGZ procenio vrednost svih stanova u Srbiji

Republički geodetski zavod je procenio vrednost svih stanova u Srbiji i tu informaciju sada učinio dostupnim za sve profesionalne korisnike, a uskoro i za sve građane Srbije, potpuno besplatno.

Izvor: B92.net

RGZ procenio vrednost svih stanova u Srbiji
RGZ/Nebojša Dimić

Podeli:

Sada svi mogu da dobiju informaciju o procenjenoj vrednosti svojih nepokretnosti i to putem novog eKatastra na portalu digitalnih usluga RGZ-a čime je postavljen i treći od ukupno četiri stuba katastra za 21 vek, navodi se u saopštenju RGZ-a.

Ova procena je urađena u skladu sa međunarodnim standardima za masovnu procenu vrednosti nepokretnosti čime RGZ postavlja nove standarde u transparentnosti i pouzdanosti podataka, kaže se u saopštenju te institucije.

Građani Srbije moći će da vide procenjenu vrednost svojih stanova potpuno besplatno samo za stanove koji su u njihovom vlasništvu upisani u Katastru nepokrentosti, objasnili su iz RGZ-a.

Kako se dodaje, implementacija ove usluge donosi brojne prednosti. Stabilnost i predvidivost tržišta nepokretnosti su značajno unapređene, jer realne cene smanjuju rizik od naglih oscilacija. Ovo pruža sigurnost investitorima, kupcima i prodavcima, omogućavajući im da donose informisane odluke na osnovu pouzdanih podataka. Transparentnost tržišta dodatno smanjuje mogućnost manipulacija i spekulacija, čime se doprinosi zdravom razvoju sektora nekretnina i šire ekonomije.

"Uvođenjem novih usluga, RGZ pokazuje svoju posvećenost unapređenju kvaliteta usluga, obaveštenosti i zaštiti interesa građana Srbije. Reforma katastra i razvoj ovako važnih usluga za razvoj zdravog tržišta nepokretnosti urađeni su u okviru projekta "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji" koji Vlada Srbije sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom", zaključuje se u saopštenju.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: