Aktuelno 2

04.06.2024.

9:31

Slovenci "udarili" na goste: Najam može na 30 dana, a i vodu bi naplatili

Ograničavanje najma na 30 dana godišnje, broj ležajeva po smeštajnoj jedinici, upis stanodavaca u poslovni registar, uvođenje saglasnosti opštine za izdavanje i veća ovlašćenja komunalnih inspekcija, glavne su novine u Slovenačkom zakonu o ugostiteljstvu.

Izvor: Jutarnji list, Seebiz

Slovenci "udarili" na goste: Najam može na 30 dana, a i vodu bi naplatili
jantsarik/Shutterstock

Podeli:

Zakon je u javnoj raspravi do 17. juna.

Njegovi glavni ciljevi su uspostavljanje održivog turizma i kvaliteta, jednostavnija administracija za ugostitelje i smanjenje neravnoteže na stambenom tržištu. Zakon koji je ovih dana predstavio ministar privrede Matjaž Han sadrži i jednu nesvakidašnju novinu koju bi gosti mogli da im zamere, a to je mogućnost naplate vode sa česme u ugostiteljskim objektima.

"Novim Zakonom o ugostiteljstvu želimo da podržimo ugostiteljstvo, smanjimo birokratiju, zaštitimo posetioce i turiste i obezbedimo dobrobit lokalnog stanovništva. Mi ne zabranjujemo kratkoročni zakup stanova, već ga regulišemo na način da smanjimo nesumnjivo štetne društvene efekte ove delatnosti. Na ovaj način stvaramo balans između kvalitetne turističke ponude, ograničavanja nelojalne konkurencije i obezbeđivanja stanova za namenu za koju su namenjeni, trajnih oblika stanovanja za porodice, mlade i starije“, objasnio je ministar Han.

Osnovni princip Zakona je ograničenje kratkoročnog zakupa stanova na najviše 30 dana godišnje, a opštine mogu da ublaže ovo ograničenje ako na njihovom području nema stambenih neravnoteža, ako nedostaje ova vrsta stanova i ponuda i ako je to u skladu sa turističkim ciljevima opštine, prenosi Seebiz.

"Ne želim da regulišem ovo pitanje iz svoje kancelarije u Ljubljani. Slovenija je raznolika, problemi u Ljubljani, na Bledu ili na primorju nisu isti kao u Slovenj Gradcu, Kočevju ili Goričkom“, kaže ministar.

Ponuda stanova za kratkoročni zakup u poslednje vreme eksponencijalno je porasla, navode u Ministarstvu. Prošle godine je za ovu namenu oglašeno pet puta više nekretnina nego 2015. godine, a 48 odsto ukupne ponude bilo je koncentrisano u pet opština: Ljubljani, Piranu, Bledu, Kopru i Kranjskoj Gori.

"Nesporno je da je ovakav model poslovanja, koji su omogućile platforme poput AirBnb-a, Booking-a i druge, izvukao značajan deo stambenog fonda sa tržišta nekretnina i prenamenio ga za turističko tržište“, upozorio je Matevž Frangež, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Prema predlogu novog zakona, davalac kratkoročnog zakupa može biti pravno ili fizičko lice koje će biti upisano u poslovni registar. Maksimalni dozvoljeni broj ležajeva u pojedinačnom stanu biće 15, odnosno šest za višestambene zgrade.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Ukrajinu?

Švedska kompanija nameštaja Ikea razmatra da ponovo otvori svoju prodavnicu u Kijevu, objavio je danas ukrajinski Forbs, pozivajući se na dva menadžera tog centra i dva konsultanta za nekretnine.

12:48

27.6.2024.

15 h

Srbija

Novi "Soko" ide u Prag

Novi elektromotorni kineski brzi voz "Soko", koji je nedavno stigao u Srbiju, sutra kreće u Prag na sertifikaciju u skladu sa pravilima Evropske železničke agencije, kako bi mogao da saobraća brzom prugom između Beograda i Budimpešte.

8:23

27.6.2024.

19 h

Svet

Država uvodi porez na stoku

Danska vlada se nakon više meseci teških pregovora dogovorila sa poljoprivrednicima, proizvođačima i ekološkim grupama da od 2030. godine oporezuju emisije metana koji proizvode domaće životinje poput krava i svinja.

17:06

27.6.2024.

11 h

Podeli: