BIZcast 0

08.08.2024.

15:10

Božić za BIZcast: "Srbi ne prestaju da kupuju stanove u Crnoj Gori – jedni letuju, drugi zarađuju" VIDEO

"Tradicionalno, kada govrimo o kupovini nekretnina u Crnoj Gori, prvi među kupcima su državljani Srbije, Rusije i Ukrajine. Međutim, sada imamo tu i Turke i Nemce", rekla je Marija Božić.

Izvor: B92.net

Izvor: b92

Božić za BIZcast: "Srbi ne prestaju da kupuju stanove u Crnoj Gori – jedni letuju, drugi zarađuju" VIDEO

Podeli:

Gost nove epizode BIZcasta je Marija Božić, vlasnik agencije za nekretnine Regina Real Estate.

Letnja sezona je u jeku, ali i potražnja za nekretninama na moru. Otkrivamo vam kako se kreću cene nekretnina u Crnoj Gori.

"Prosečna cena po metru kvadratnom u Crnoj Gori je oko 1.800 evra. To ne odgovara tržištu. Zašto? Zato što mi imamo situaciju da su recimo cene novogradnje u Podgorici skoro 2.000 evra. Primorje je dosta skuplje, dakle primorje ide već od 2.500 do 3.000 evra. Severni i centralni region su malo povoljniji, recimo oko 1.500 evra. Kvalitetna starogradnja može po cenama da parira novogradnji. Naravno, ako pričamo o stanovima koji su kvalitetni, renovirani, na dobrim lokacijama", rekla je Marija Božić.

"Postoji ono pravilo u nekretninama da su tri stvari koje prodaju, odnosno izdaju nekretninu. To su lokacija, lokacija i lokacija. I mi se zaista vodimo tim. Uvek ćete pre kupiti stan u centru nego na periferiji", dodala je ona.

Koliko cene zavise od lokacije, Marija objašnjava u jednom primeru.

"Budva je metropola crnogorskog turizma. I cene u Budvi već sada mogu da budu 2.500 do 3.500 evra po kvadratu. Imamo Herceg Novi, koji je dosta privlačan turistima. Pogotovo iz regiona i on je malo povoljniji. Imamo na primorju luksuzne komplekse. I ti rezorti su nešto što zaista menja našu priču o cenama. Jer tu su cene i po nekoliko desetine hiljada evra", rekla je Marija.

Dok jedni kupuju nekretninu kako bi letnju sezonu mogli da provedu uz more, drugi na kvadrate gledaju kao biznis.

"Izdavanje nekretnina je zaista jedan ozbiljan biznis, pogotovo u Crnoj Gori. Ako pričamo o luksuznim objektima gde vam oni nude pogodnosti u smislu perioda otplate, isto tako vam nude mogućnost da oni za vas upravljaju tom nekretninom i vode računa o njoj i vi tačno znate koliki povrat investicije godišnje možete da očekujete. Naravno, ako pričamo o nekim drugim nekretninama koje nisu tog luksuznog tipa, vi svakako možete da ostvarite jedan određeni prihod. Dakle, bitno je da je vaša nekretnina uredna, čista, na dobroj lokaciji i da ima povoljnu cenu", ispričala je Marija.

Tradicionalno kupci nekretnina u Crnoj Gori su najčešće Srbi, Rusi i Ukrajinci, međutim sada se situacija malo promenila.

"Interesantni su podaci za prošlu godinu i prema tim podacima koji su javno objavljeni, stranci su kupili u Crnoj Gori nekretnine u vrednosti od oko 370 miliona evra. Standardno to su državljani Rusije, Ukrajine, zatim su tu državljani Srbije i okolnih država iz regiona, ali mi primećujemo jedan porast investicija od strane turskih državljana i nemačkih državljana. Tako da mi sada vidimo da se tu situacija dosta menja. Tradicionalno su tu Srbija, Rusija i Ukrajina i sada imamo tu i Tursku i Nemačku", otkrila je Marija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

12 h

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: