BIZcast 0

07.06.2024.

13:15

Seničić za BIZcast: Prevoz i smeštaj za 100 evra? Moguće je; Uvedena nova pravila za putovanja

"Možete putovati u Grčku u paket-aranžmanu sa prevozom i smeštajem u apartmanu po osobi za 100 evra", rekao je Aleksandar Seničić.

Izvor: B92.net

Izvor: B92

Seničić za BIZcast: Prevoz i smeštaj za 100 evra? Moguće je; Uvedena nova pravila za putovanja

Podeli:

Koje su to destinacije na kojima Srbi najčešće letuju, na kojin način možemo da uštedimo i koja su nova pravila uvedena na poznatim letovalištima? Gost nove epizode BIZcasta je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA).

Grčka je uvela nova pravila od 1. juna za plaže i dodatne troškove za smeštaj. Šta to znači za turiste?

"Taksa iznosi 7 evra dnevno za jednu sobu, dakle po sobi za 10 dana 70 evra. Nominalno to nije tako veliko poskupljenje kad govorimo o novcu, statistički jeste. Takse su uz apartmane poskupele tri puta, ali kažem to je 15 evra, dakle nije tako velik nominalni iznos. Dok u hotelima je to poskupljenje negde oko 40 odsto, ali svakako ne utiče na interesovanje naših građana i oni to dobro znaju. Inače je taksa povećana ne iz razloga inflacije, već da bi se pomoglo onim delovima Grčke koje su prošle godine zadesile poplave, zemljotresi, požari na ostrvima", rekao je Seničić.

"Nije samo Grčka poskupela, nego sve destinacije. Svetska ekonomska kriza je u proseku negde među 12–20 odsto, u zavisnosti od zemlje do zemlje. To je svakako uticalo i na Grčku i u svim drugim zemljama da se podignu cene usluga koje formiraju jednu cenu turističkog aranžmana. Apartmani su negde u proseku poskupeli oko 10–12 odsto, hoteli negde od 15 pa do 20–25 odsto, sve zavisi od kvaliteta hotela i destinacije na koju želimo da idemo. Tako u sezoni trokrevetni apartman u proseku košta 600 do 700 evra. Postoje i one jeftinije varijante. U ovom trenutku, kada je predsezona, možete putovati u Grčku u paket-aranžmanu sa prevozom i smeštajem u apartmanu po osobi za 100 evra", objasnio je Seničić.

Naplata prtljaga

Od 1. juna važe nova pravila za količinu prtljaga koju možete mositi prilikom putovanja autobusom. Novo pravilo podrazumeva da možete da nosite jednu torbu tešku do 23 kilograma.

"To su pravila koja smo, nažalost, morali da uvedemo. Dakle, mi smo imali ranijih godina situaciju da su ljudi nosili sve i svašta na more. Zaista se nekako podrazumevalo da možete da uđete u autobus i da ponesete i gumeni čamac sa motorom, da je to potpuno normalno. Možete da ponesete i bicikl na svoj godišnji odmor i tako dalje", kazao je.

"Autobusi turistički ne služe u tu svrhu. Dakle, neko ponese pet torbi, a onda neko ko dođe malo kasnije nema mesta gde da stavi svoj kofer. I sa druge strane, takva težina prtljaga utiče na stabilnost vozila i na eventualno moguće kvarove. Prošle godine smo imali situaciju, u dva ili tri slučaja, da su pucale poluosovine od težine prtljaga koji je bio u tim bunkerima. Ovo je bila mera koja je prosto iznuđena. Norma je 23 kilograma, koja je preuzeta iz avio-prevoza", dodao je Seničić.

Na koji način možete da uštedite, kako da preuzmete tag za vožnju kroz Grčku, kako bi trebalo razmišljati o putnom osiguranju, koje destinacije su povoljnije ali i gde ćete morati ove godine da odrešite kesu, pogledajte u novoj epizodi BIZcasta.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalna zbrka: Udarac za Wolt i Glovo

Kompanije Wolt i Glovo dobile su novčanu kaznu zbog nezakonitih identifikacijskih brojeva koje su vozači dostavljači morali da nose kao rezultat dogovora s ljubljanskom opštinom. Inače, razmišljalo se i o zabrani dostave u centru grada.

18:01

6.7.2024.

23 h

Podeli: