Analiza 35

27.10.2024.

18:24

Stižu nam veliki marketi: Zašto ih Srbija privlači?

Malo-malo pa osvane vest da neki maloprodajni lanac ili brend ulazi na naše tržište. Uskoro bi naime trebalo da se pojave dva velika trgovinska lanca iz regiona, ali tu su i oni međunarodni.

Izvor: B92.net

Stižu nam veliki marketi: Zašto ih Srbija privlači?
Emilija Miljkovic / Shutterstock.com

Podeli:

Na pitanje šta donosi dolazak novih lanaca na srpsko tržište, Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije, je za B92.net rekao da je generalno posmatrano, dolazak novih trgovinskih lanaca pozitivna stvar jer govori o razvoju tržišta maloprodaje i privrede.

"Oni popunjavaju potencijal tržišta maloprodaje, trebalo bi da porast konkurencije na domaćem tržištu utiče na smanjenje cena, odnosno da umanji mogućnost većeg porasta cena. Međutim, treba imati u vidu da na cene proizvoda u maloprodajnim objektima utiču razni faktori, a ne samo broj i razgranatost maloprodajnih objekata", istakao je naš sagovornik.

Maloprodaja u Srbiji je, čini se, sve šarenija, a mi ćemo se u ovom tekstu osvrnuti samo na trgovinske lance ili brendove koji su tokom 2024. Ili već započeli poslovanje ili najavili ulazak na tržište u narednim godinama. Pa da počnemo…

Koga je tržište ove godine dočekalo?

Svoja vrata je ove godine već otvorio diskonter ALBI sa asortimanom do 1.500 artikala. Oni su najavili ekspanziju saopštivši da tokom sledeće godine planiraju otvaranje do deset diskonta širom Srbije.

Početkom godine, tačnije u maju, Mömax je obogatio naše tržište nameštaja. Ova kompanija posluje u sastavu XXXLutz grupe iz Austrije. Ovaj lanac nameštaja je zastupljen u devet evropskih zemalja, a poslovnica u Beogradu je 105. po redu.

Proletos nam je takođe stigao i nemački Mix Markt. U Beogradu se nalazi na dve lokacije, a ima ga i u Novom Sadu. U asortimanu ima proizvode iz raznih zemalja: Nemačke, Rusije, Poljske, Turske, sa Balkana...

Tu nam je i "grčki Starbaks". Mikel Coffee, najveći lanac kafeterija u Grčkoj otvorio je početkom ove godine svoj prvi maloprodajni objekat u Srbiji. Pored kafe, nude i razne vrste pića, deserta, pekarskih proizvoda, slatkiša i sladoleda i raznih grickalica.

Shutterstock/Prostock-studio

Stanić je za B92.net istakao da pored bolje i šire ponude i porasta konkurencije, novi lanci doprinose i porastu zaposlenosti. Međutim, dolazak velikih stranih lanaca ima i svoju tamnu stranu.

"Ono što je negativno jeste što je malim trgovinskim lancima i individualnim maloprodajnim objektima teško da se izbore sa ovakvom konkurencijom. Posebno što su u pitanju velike kompanije koje mogu da finansiraju svoje poslovne strategije i otporniji su na rizike i šokove na tržištu koji se mogu pojaviti pod uticajem spoljnih i unutrašnjih faktora", kazao nam je.

Šta u Srbiji privlači strane lance

Prema našem sagovorniku, ključan aspekt atraktivnosti našeg tržišta leži u tome što privreda Srbije pokazuje kontinuiran rast.

"Ono što je ključno, privreda Srbije raste i razvija se kontinuirano i samim tim dolazi do postepenog podizanja kupovne moći stanovništva, odnosno porasta domaće potrošnje kao jedne od glavnih komponenata BDP-a. Sa druge strane, same kompanije žele da se šire na nova tržišta, pa im samim tim i tržište Srbije postaje interesantno, s obzirom da je Srbija ubedljivo vodeća privreda u regionu Zapadnog Balkana", objasnio je Bojan Stanić iz PKS-a za B92.net.

Koga sve možemo da očekujemo

A evo koji sve “igrači” tek treba da stupe na scenu. Počećemo od dva nova trgovinska lanca iz regiona.

Stokomak

Kako je ranije objavljeno, jedan od najvećih makedonskih maloprodajnih lanaca Stokomak planira ulazak i ekspanziju na srpskom tržištu. Kupcima nudi širok asortiman od oko 1.600 prehrambenih i neprehrambenih artikala.

Početak rada marketa planiran je za prvi kvartal 2025. Godine.

Tropic maloprodaja

Naime nam stiže još jedan regionski lanac, ovog puta iz Bosne i Hercegovine - banjalučka Tropic maloprodaja.  Prema saznanjima Bloomberg Adrije, Tropic maloprodaja početak poslovanja u Srbiji planira za 2026, a najkasnije 2027. godinu

Shutterstock/Bee Bonnet

Sada su na redu evropski trgovinski lanci i brendovi koji su najavili ulazak na naše tržište.

Carrefour

Već je odavno poznato da francuski lanac Carrefour planira ulazak na naše tržište.

Carrefour preko svoje filijale u Grčkoj planira da napravi veliku ekspanziju na Balkanu. Kako smo nedavno preneli, nakon potpisivanja ugovora sa francuskom grupom, grčka kompanija je tražila partnera u Srbiji, ali kako do toga nije došlo, započeti su pregovori o akviziciji poznatog lanca.

Pregovori su u završnoj fazi i francuski lanac bi gotovo sigurno mogao da se pojavi u Srbiji tokom sledeće godine. Osim Srbije, ovaj lanac će takođe ući na tržište Severne Makedonije i Albanije.

Eurospin

U naredne dve godine možemo da očekujemo i italijanski prehrambeni lanac Eurospin.

Eurospin je jedini lanac u Evropi koji prodaje prehrambene artikle isključivo pod svojim brendovima. Za razvoj u Srbiji biće odgovorna filijala Eurospin Eko koja upravlja prodavnicama u Sloveniji i Hrvatskoj.

Notino

Nakon Francuske i Italije, stižu nam i iz Češke. Notino, jedan od najvećih evropskih trgovaca parfema i kozmetike, je takođe zainteresovan za Srbiju. Kroz svoje online prodavnice nudi preko 100.000 artikala u kategoriji parfema i kozmetike.

Kako smo ranije preneli pisanje portala Retail Serbia, ovaj lanac je registrovan u Srbiji ali još uvek nema zvaničnih informacija kada bi i zvanično kompanija otpočela svoje poslovanje na našem tržištu.

Tu su i tri "možda"

Za sledeća tri lanca se može reći da samo posmatraju srpsko tržište, bez nekih konkretnih planova.

Naime, rumunski maloprodajni lanac Dedeman, poljski Żabka i nemački TEDi su takođe “bacili oko” na Srbiju. Međutim, još uvek nema zvaničnih informacija da li će sigurno ući na tržište.

Rumunska kompanija Dedeman, lider u DIY sektoru na matičnom tržištu, već dugi niz godina se priprema za ulazak u Srbiju. Kompanija već poseduje internet domen u Srbiji.

Nemački maloprodajni lanac TEDi koji već nekoliko godina ima registrovanu filijalu u Srbiji samo je potvrdio da mu je srpsko tržište veoma atraktivno, dok je poljska Žabka kupila domen za Srbiju i istakla da “kupovina domena nema direktnu vezu sa potencijalnim planovima razvoja maloprodajne mreže”.

Victoria's Secret

photo stella / Shutterstock.com

Pored diskontera, nama stižu i Viktorijini anđeli. U ponudi će biti kompletan asortiman od kozmetike do kupaćih kostima.

Prva prodavnica biće otvorena u maju 2025. godine, a planirano je da nakon toga bude otvoreno još četiri-pet prodavnica.

A od brendova i – Louis Vuitton

Modni gigant Luj Viton bi uskoro mogao da otvori svoje poslovnice i u Srbiji.

Njihov dolazak na tržište je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Parizu kada je rekao da se nada da će do 2026. godine ova kompanija otvoriti svoje predstavništvo u Beogradu.

"Mi se nadamo da će 2026. konačno i Luj Viton da dođe u Srbiju u Beograd na vodi. Toliko smo se borili za to. Luj Viton je 'flegšip' i kada dođe Luj Viton, onda svi veliki dolaze", rekao je Vučić u Parizu.

Podeli:

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ovo samo Trampu može da padne na pamet

Bivši predsednik Donald Tramp ostao je pri svojoj ideji da se ukine porez na dohodak i zameni carinama u intervjuu s Džoom Roganom, voditeljem jednog od najslušanijih podkasta na svetu.

21:46

26.10.2024.

1 d

Podeli: