Analiza 9

25.10.2024.

17:02

Šta kad izvršitelj pokuca na vrata: Kako možete da proverite dug

Kad izvršitelj pokuca na vrata već znate da imate neizmiren dug ili kaznu. Od neplaćene kazne za parkiranje do kredita u banci, građani mogu biti utuženi za razna dugovanja – ali kako proveriti dug?

Izvor: B92.net

Šta kad izvršitelj pokuca na vrata: Kako možete da proverite dug
depositphotos/suwannar1981.gmail.com

Podeli:

Postoje dva načina da saznate da ste postali izvršni dužnik:

  1. Kada vam sud ili javni izvršitelj dostave rešenje, lično ili putem pošte, na kućnu adresu prebivališta ili boravišta ili adresu sedišta (ako ste pravno lice);

  2. Ukoliko rešenje ne primite lično ili ne preuzmete od pošte u ostavljenom roku, ono se objavljuje na elektronskoj oglasnoj tabli suda (www.etabla.sud.rs), gde se unosom ličnih podataka možete obavestiti o njegovoj sadržini.

Po isteku roka od osam dana od objave na elektronskoj oglasnoj tabli, rešenje se smatra uručenim.

Na koje načine se može proveriti dug kod izvršitelja?

Advokat Tadija Ratković je za B92.net rekao da je najbolji način za proveru duga kod javnog izvršitelja da dužnik, odmah nakon što sazna da postoji dugovanje i sazna kod kog izvršitelja se nalazi predmet, njega kontaktira putem telefona, e-maila ili neposredno radi dobijanja informacije o visini duga, izvršnom poveriocu i troškovima postupka.

"Napominjem da je sam tok izvršnog postupka takav da isti pokreće izvršni poverilac podnošenjem predloga za izvršenje na osnovi izvršne ili verodostojne isprave. Nakon toga, nadležni javni izvršitelj donosi rešenje o izvršenju koje i dostavlja izvršnom dužniku, a na koje dužnik ima pravo da podnese prigovor/žalbu protiv istog u zakonskom roku. U tom slučaju predlažem da izvršni dužnik obavi konsultacije sa advokatom kako ne bi došlo do propusta i kako bi se reagovalo na vreme, posebno ukoliko postoje razlozi zbog kojih dužnik smatra da nema nikakvu obavezu prema poveriocu. Takve situacije se događaju u praksi. Kada je u pitanju postupak između pravnih lica, situacija je malo drugačija u pogledu samog toka postupka ali opet vrlo slična”, kazao je naš sagovornik.

Šta ne može biti predmet izvršenja?

U cilju zaštite osnovnih prava dužnika i njegove porodice, postoje određena ograničenja prilikom izvršenja, kao i prava i predmeti koji su izuzeti od izvršenja. To je predviđeno članom 55. stav 2, 3, 4, 5, članom 164, članom 218, 257, 258, 394 Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO).

Shutterstock/Golden Dayz

Ukratko, Zakon o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) je propisao sledeća ograničenja:

  1. Ukoliko je Vaša zarada jednaka ili manja od minimalne zarade utvrđene zakonom – izvršenje na Vašoj zaradi može da se sprovede do njene četvrtine.

  2. Ukoliko je Vaša zarada tolika da ne prelazi visinu prosečne zarade, izvršenje na zaradi može da se sprovede do njene trećine.

  3. Ukoliko ste korisnik penzije, izvršenje na Vašoj penziji može da se sprovede do njene trećine. Međutim, ukoliko Vaša penzija ne prelazi iznos prosečne penzije, izvršenje se može sprovesti do njene četvrtine.

  4. Ako je Vaša penzija minimalna, izvršenje može da se sprovede do njene desetine.

  5. Radi namirenja potraživanja po osnovu zakonskog izdržavanja, izvršenje na pomenutim primanjima može se sprovesti do polovine primanja.

Zakon je propisao i koja primanja su izuzeta od izvršenja. Izvršenje se ne može sprovoditi na:

  • Primanjima po osnovu zakonskog izdržavanja

  • Invalidskoj penziji

  • Socijalnoj pomoći

  • Roditeljskom dodatku, dečijem dodatku i drugim primanjima po osnovu zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodici sa decom

  • Stipendijama

  • Jedinoj nepokretnosti ukoliko dug potiče iz komunalne ili srodne usluge i ne prelazi 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti

  • Ličnim pokretnim stvarima, kao što su obuća, odeća, posteljina, posuđe, frižider, šporet, peć, fotografije, kućni ljubimac...

  • Pokretnim stvarima u javnoj svojini, kao što su bolnički kreveti i medicinska oprema, računari u državnim ustanovama...


Zastarelost i obustava izvršnog postupka

Izvršni postupak ne može da zastari, jasno je istakao advokat Tadija Ratković za B92.net. 

"Dakle, ne može da zastari izvršni postupak kao što može doći do zastarivanja krivičnog ili prekršajnog postupka. Izvršni postupak se pokreće radi naplate potraživanja koje poverilac ima prema dužniku. Ta potraživanja mogu da zastare i rokovi zastarelosti potraživanja su predviđeni Zakonom o obligacionim odnosima, ali pokretanjem izvršnog postupka dolazi do prekida zastarelosti”, pojasnio nam je. 


Alternative izvršenju ako dužnik nema mogućnost isplate duga

Shutterstock/Andrii Yalanskyi

Ovo pitanje se najviše tiče izvršnih poverilaca. Najjednostavniji način isplate duga je prenos novca. Međutim, ukoliko dužnik nema novca na računu, ukoliko nema redovna primanja s kojih bi se periodično mogao prenositi iznos, ili takva primanja ne mogu biti predmet izvršenja, potraživanje se može naplatiti nekim drugim sredstvom izvršenja (npr. popis, procena i prodaja pokretnih stvari, prodaja nepokretnosti). 

"Ono što treba napomenuti je da ukoliko postoji određeno potraživanje koje je nemoguće ‘naplatiti’ dobrovoljnim putem, jedini način za namirenje poverioca je pokretanje izvršnog postupka protiv dužnika prinudnim putem. Naravno, kao što sam naveo, dužnik ima mogućnost da u roku od osam dana uloži pravni lek na rešenje javnog izvršitelja i takve prigovore nadležni sudovi uglavno usvajaju. Dalji postupak se sprovodi pred nadležnim sudom gde se utvrđuje osnov i visina duga. Ovo svakako dovodi do uvećavanja troškova, o čemu ipak treba voditi računa”, kazao nam je advokat..

Šta ako dužnik nema imovinu?

Javni izvršitelj ima mogućnost uvida i traženja podataka iz javnih registara i evidencija. U nekim slučajevima, namirenje prodajom nepokretnosti može biti prvi izbor javnog izvršitelja (npr. jer je dug veliki, a izvršni dužnik ima više nepokretnosti), a nekada može biti jedini izbor. To se dešava u slučaju kada izvršni dužnik nema sredstva na računu kao nepokretnu imovinu.

Ako javni izvršitelj proverom evidencija ustanovi da dužnik nema nepokretnosti u svom vlasništvu, zatražiće od poverioca informaciju o mogućem vanknjižnom vlasništvu izvršnog dužnika. To će zahtevati od poverioca dodatne aktivnosti: pribavljanje i dostavljanje dokaza o imovini izvršnog dužnika (npr. ugovor s investitorom zgrade u kojoj stanuje). 

Ukoliko nema novih informacija o imovini dužnika, a u toku postupka je utvrđeno da nema ni novčanih sredstva, ni pokretne ni nepokretne imovine, javni izvršitelj će obustaviti postupak, koji se može ponovo pokrenuti ako poverilac sazna da se imovno stanje izvršnog dužnika promenilo.

Šta možete da uradite ako smatrate da je izvršitelj prekršio vaša prava

Javni izvršitelj kao nosilac javnih ovlašćenja ima odgovornost u sprovođenju izvršnog postupka, odnosno da bude sproveden u skladu sa Zakonom i poštujući prava stranaka i učesnika u postupku. Zakon o izvršenju i obezbeđenju predviđa načine na koje lica mogu reagovati.

"Primera radi, članom 108. ZIO predviđena je mogućnost trećeg lica, da podnese prigovor ukoliko smatra da na predmetu izvršenja ima neko pravo koje sprečava izvršenje”, naveo je Ratković. 

ZIO je i članovima 139, 148, 149 i 524. stav 2, predvideo određene mogućnosti stranaka u ovim slučajevima. Na primer, predviđena je mogućnost stranaka i učesnika u postupku da podnesu primedbu na rad Javnog izvršitelja Komori izvršitelja gde u tom slučaju Komora može izvršiti vanredni nadzor rada Javnog izvršitelja po primedbi stranke ili učesnika postupka, dodao je naš sagovornik.



 

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Objavljena prosečna plata u Srbiji

Prosečna avgustovska bruto zarada iznosila je 133.591 dinar, dok je prosečna neto zarada, bez poreza i doprinosa iznosila 96.649 dinara, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

12:59

25.10.2024.

10 h

Svet

Doneta odluka: Zabrana izdavanja "stanova na dan"

Vlasti španskog grada Malage zabraniće nova kratkoročna turistička iznajmljivanja u 43 gradska naselja, kako bi odgovorile na revolt stanovnika da im turizam, koji je u porastu, podiže cene na tržištu nekretnina.

9:19

25.10.2024.

14 h

Svet

Kupuju 600 krstarećih raketa "taurus"

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus namerava da kupi još 600 krstarećih raketa "taurus", u vezi sa čestim zahtevima Ukrajine da joj se dostave rakete dugog dometa, ali još nije obezbedio finansijska sredstva za to.

18:39

25.10.2024.

4 h

Podeli: