Analiza 5

23.10.2024.

14:21

Poslednji rok za plaćanje poreza se bliži: Evo kako se umanjuje i koliku kamatu plaćate ako zakasnite

Novembar je sve bliži te uskoro pristiže i poslednja, četvrta rata za plaćanje poreza na imovinu.

Izvor: B92.net

Poslednji rok za plaćanje poreza se bliži: Evo kako se umanjuje i koliku kamatu plaćate ako zakasnite
Shutterstock/Daenin

Podeli:

Porez na imovinu je porez koji plaća svaki državljanin Srbije ukoliko poseduje neke nepokretnosti i u obavezi je da ga redovno izmiruje.  

Visina poreza na imovinu utvrđuje se na godinu dana i odnosi se na sve vrste nepokretnosti: bilo da je to stan, kuća, poslovna ili stambena zgrada, ili neka vrsta zemljišta (šumsko, poljoprivredno ili građevinsko) – ako je u ličnom vlasništvu, plaća se

Kako proveriti porez na imovinu? 

Pre nekoliko godina, moralo se satima čekati u redu kako bi se stiglo do ove informacije, a sada je to moguće uz par klikova. 

Provera poreza na imovinu može se izvršiti onlajn na sajtu lokalne poreske administracije.

Sve detalje možete pročitati u našem zasebnom tekstu: Zaboravite na redove: Evo kako da proverite porez na imovinu preko interneta

Možete platiti i onlajn

Shutterstock/Andrey_Popov

Osim što se na sajtu lokalne poreske administracije može proveriti porez, tamo je takođe dostupna i usluga elektronskog plaćanja poreza.

Preduslovi za plaćanje su: unet validan email, izabran bar jedan račun za plaćanje, unet odgovarajući iznos za uplatu za svaki izabran račun (različit od nula). 

Poreska stopa nije ista za sve

Što je skuplja nekretnina, veća je i poreska stopa, dakle - nije.

Porez na imovinu = vrednost nekretnine x poreska stopa

Porez na imovinu se plaća po sledećim stopama:

  • do 0,3% od "tržištne" vrednosti zemljišta, ukoliko je poreski obveznik pojedinac;
  • do 0,4% od "tržištne" vrednosti imovine, ukoliko je poreski obveznik pojedinac. U ovom slučaju poreske stope su progresivne (do 0,4% – do 0,6% – do 1% – do 2%);
  • do 0,4% od vrednosti imovine iskazane u poslovnim knjigama poreskog obveznika, ukoliko poreski obveznik vodi poslovne knjige.

Da li porez na imovinu može da se umanji?

Kada je reč o smanjenju poreza na imovinu za fizička lica, postoje dve opcije – umanjenje amortizacijom i takozvani poreski kredit.

Vlasnici stana sa prijavljenim prebivalištem imaju pravo na poreski kredit, odnosno umanjenje poreza na imovinu za 50%, ali ne više od 20.000 dinara.

Lica starija od 65 godina koji stanuju u kući ili stanu do 60m² imaju mogućnost dobijanja umanjenja poreza na imovinu za 75%.

Vlasnici objekata koji su namenjeni i koriste se isključivo za primarnu poljoprivrednu proizvodnju su oslobođeni plaćanja poreza na imovinu.

Vlasnici poljoprivrednog i šumskog zemljišta koje ponovo privode nameni oslobođeni su od plaćanja poreza na imovinu tokom pet godina.

Ako nakon otuđenja ili sticanja zemljišta površina parcela koje se ne graniče ne prelazi 10 ari.

Amortizacija može umanjiti osnovicu za porez na imovinu do 1% godišnje, maksimalno do 40%.

Kolike su kazne za neplaćanje poreza na imovinu?

Shutterstock/vic_nick

Ukoliko se porez ne plati, to je poreski prekršaj koji podrazumeva kažnjavanje fizičkog lica koje ne izvrši uplatu poreza utvrđenog rešenjem Poreske uprave novčanom kaznom u iznosu od 50 odsto utvrđenog poreza, a ne manje od 5.000 dinara

Takođe, pored kazne za poreski prekršaj građani treba da znaju da se u slučaju neplaćanja poreza može pokrenuti prinudna naplata i da se tada poreski dug uvećava jednokratno za pet odsto, a obračunava se i zatezna kamata na dospeli, a neplaćeni porez.

Rokovi za plaćanje poreza

Porez se plaća u četiri rate: prva do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta i četvrta rata se plaća do 14. novembra.

Porez na imovinu fizičkih lica može se platiti i u manjem broju rata od zakonom propisanih, uključujući i plaćanje utvrđenog poreza odjednom, do dospelosti poreske obaveze za svako tromesečje.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

23 h

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

18 h

Podeli: