Analiza 6

15.08.2024.

11:52

Branje malina: Kako da na pravi način "rudarite" naše crveno zlato

Branje malina je već godinama jedan od popularnijih sezonskih poslova. Dnevnica, obezbeđeni prevoz i smeštaj - zarada bez ikakvih troškova. Ipak, posao uopšte nije naivan.

Izvor: B92.net / M.V.

Branje malina: Kako da na pravi način "rudarite" naše crveno zlato
Shutterstock/giedre vaitekune

Podeli:

Malina je vodeća jagodasta voćka u našoj zemlji. Da je naše crveno zlato bez premca u svetu pokazuje činjenica da se Srbija već decenijama nalazi među vodećim zemljama po proizvodnji i izvozu ovog voća.

Berba je poslednja faza uspešne proizvodnje i važno je sprovesti je na pravi način kako bi proizvod održao kvalitet. Ako želite da se upustite u branje malina, u nastavku teksta vam donosimo sve što treba da znate.

Sezona branja malina: Kada počinje, kada se završava i koje je optimalno vreme za branje

Berba malina obavlja se u dužem vremenskom periodu jer plodovi sazrevaju sukcesivno. Kako pišu stručni portali, sam početak berbe zavisi od više faktora: osobina sorte, nadmorske visine i geografske širine, ekspozicije terena, klimatskih uslova, osobina zemljišta, primenjene agrotehnike i zaštite.

Shutterstock/wertinio

Okvirno, u našim malinogorjima berba počinje sredinom juna i traje do sredine ili kraja jula. Pošto plodovi maline ne sazrevaju istovremeno, berba se vrši u više navrata i traje tri do četiri nedelje. 

Malina se bere kada plod sazri. Plod je spreman za berbu kada dobije karaktrerističnu boju, lako se odvaja od cvetne lože i ne gnječi se. Berbu treba obavljati svaki drugi dan ili pak češće. Najbolje je početi ujutru, nakon što se rosa osuši, ili kasno popodne. 

Priprema za branje malina: Oprema i alat, odeća i obuća, zaštita od sunca

Organizacija berbe je složen posao. Neophodno je pronaći radnu snagu, čistu ambalažu, pribor za branje i organizovati transport plodova. 

Prema iskustvima, berači su u malinjaku već od 6 ili 7 sati ujutru. Uz pauze, posao završavaju kasno uveče obično oko 19 časova. 

Sa plastičnim kanticama ili gajbicama, berba može da počne. Samo branje malina podrazumeva dosta savijanja, čučanja, klečanja pa ustajanja - i tako satima. Jako je važno da su ruke berača čiste kako ne bi kontaminirali plodove. Maline se beru pažljivo, da bi se izbeglo oštećenje ploda, a zatim se spuštaju u ambalažu.

Budući da se maline beru tokom letnjih meseci, preporučljivo je da imate šešir ili kačket, da se lagano obučete i da obujete udobnu obuću. Dosta berača preporučuje pamučnu odeću i to na duge rukave. Takođe, kako ne biste izgoreli na suncu treba vam i krema sa zaštitnim faktorom. Berači takođe kažu da ni kabanica nije na odmet budući da se tokom kratkotrajne slabije kiše berba ne prekida. Naravno, zbog velikih vrućina, neophodne su i flaše sa vodom: ponesite što je više moguće tečnosti sa sobom. 

Kako pravilno brati maline bez oštećenja plodova

Shutterstock/valiantsin suprunovich

Berba malina može da se obavlja ručno ili mašinski. Međutim, na našim prostorima, ručna berba je rasprostranjenija jer se malina bere za upotrebu celih plodova i konfiguracija zemljišta gde se nalazi većina malinjaka ne odgovara mehanizaciji. 

Već smo pomenuli da maline treba brati kada dobiju karakterističnu crvenu boju, kada se lako odvajaju od cvetne lože i ne gnječe se. Za svako voće postoji određena tehnika berbe, a za maline važi da se beru bez cvetne lože i peteljke. Potrebno je samo da pažljivo uberete plod i spustite u kanticu. 

Plodove ne treba brati kada su vlažni od rose ili kiše i stavljati ih u mokru ambalažu jer su vlažni plodovi podložniji kvarenju i truljenju. Idealni uslovi za berbu su oblačno i tiho vreme, prohladno, suvo, sa kratkim sunčanim inervalima.

Glavne regije za uzgoj malina u Srbiji

Naime, prema pisanju Mihaila D. Nikolića i Jasminke M. Milivojević u monografiji "Jagodaste voćke: Tehnologija gajenja", malina je počela da se gaji u Srbiji još u 19. veku, tačnije 1880. godine, prvobitno kao ukrasna baštenska biljka. Nekoliko decenija kasnije, posle Prvog svetskog rata (oko 1920. godine) počinje i robna proizvodnja.

Prva malinogorja bila su na teritoriji Valjeva i Čačka gde se malina proizvodila za potrebe lokalnog tržišta uglavnom za pravljenje za slatkog.

Shutterstck/goja1

Najznačajnija malinarska područja su: valjevsko i ariljsko-ivanjičko, a zatim podrinjsko, kosjerićko, kopaoničko, čačansko, dragačevsko, kraljevačko, gomjomilanovačko i šabačko.

U Srbiji plemenite sorte maline najbolje uspevaju na području koje se nalazi od 400 do 800 metara nadmorske visine. Najbolje je da se gaji na mestu koje je blago nagnuto, dobro osvetljeno i nije izloženo jakim vetrovima. 

Kako pronaći sezonski posao za branje malina

Berba malina je tokom poslednjih nekoliko godina jedan od traženijih sezonskih poslova. I ponuda i potražnja su velike, a oglasi za posao se mogu naći i na oglasnim internet portalima kao i na društvenim mrežama, najpre na Fejsbuku u grupama za traženje poslova. 

Za rad nije potrebno prethodno iskustvo, maline mogu da beru sve generacije, ali je bitno da možete da izdržite visoke letnje temperature. 

Poslodavci obezbeđuju smeštaj i hranu, a dnevnica se kreće između 2.500 i 4.000 dinara.

Osim za dnevnicu, berači mogu da zarađuju i po ubranom kilogramu. Ovako je najbolje brati u jeku sezone, kada ima najviše malina. Dakle, treba voditi računa o početku i kraju sezone. Naime, plata po kilogramu je 50 dinara, ali uvek se možete dogovoriti sa vlasnikom. 

U toku jednog radnog dana očekuje se da berač ubere od 30 do 60 kilograma malina, što zavisi od više faktora - sorte, zrelosti plodova, krupnoće, sistema gajenja, veštine berača, itd.

Cena malina 2024. godine

Shutterstock/Daniel_Dash

Što se tiče cene malina, otkupna cena po kilogramu iznosi 250 dinara. Ukoliko izvozna cena premaši taj iznos, dobit će deliti hladnjačari i poljoprivrednici u odnosu 40 prema 60 u korist poljoprivrednika, potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"Dakle, 31. maja postigli smo dogovor da početna otkupna cena maline bude 250 dinara po kilogramu plus formula 60–40 posto od izvozne cene maline u korist proizvođača", rekao je ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović. 

"Cenu maline, kao i svih drugih poljoprivrednih proizvoda diktira tržište, ali država Srbija kroz čitav niz mera podsticaja amortizuje negativne efekte tržišta, pre svega kada su u pitanju primarni poljoprivredni proizvođači. Budući da će, nažalost, ove godine u Srbiji prinos maline biti prilično skroman zbog aprilskih mrazeva i vremenskih nepogoda od pre nekoliko dana, realno je da se očekuje da cena maline ide gore", dodao je. 

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: