BBC 0

28.10.2024.

12:51

I u Japanu je moguća izborna drama

Dramatični rezultati glasanja usledili su posle korupcijske afere o finansiranju vladajuće Liberalno demokratske partije.

I u Japanu je moguća izborna drama
Getty Images

Podeli:

Ovo je veoma retko u Japanu, gde LDP tradicionalno ima stabilnu bazu podrške, a ima rezultate i u vođenju države -kada je opozicija preuzela vlast 1993. i 2009. godine, završilo se loše.

Otkako se LDP vratio na vlast 2012. godine, uspevao je da pobedi na svim izborima, gotovo bez konkurencije.

"Mislim da smo mi [Japanci] veoma konzervativni“, rekla je Mijuki Fudžisaki, 66-godišnjakinja, za BBC nekoliko dana pre izbora.

"Veoma nam je teško da napravimo promenu. A kada se vladajuća partija jednom promenila [a opozicija preuzela], na kraju se zapravo ništa nije promenilo, zato smo skloni da ostanemo konzervativni."

Fudžisaki je rekla da u početku nije bila sigurna za koga da glasa, posebno zbog skandala prikupljanja para koji visi nad LDP-om.

Ali s obzirom na to da je uvek glasala za njih, rekla je da će verovatno i ovoga puta učiniti isto.

Na Japan se dugo gledalo kao na svetionik političke stabilnosti, utočište za investitore i pouzdanog američkog saveznika u sve napetijem azijsko-pacifičkom regionu.

Dakle, neizvesnost može da utiče ne samo na ljude u Japanu, već i na susede i saveznike.

Ako se napravi klimava koalicija, teško će pomoći u oporavku privrede, podizanju plata i poboljšanju života stanovništva koje brzo stari.

I još teži će biti zadatak da se povrati poverenje glasača umornih od politike.

Pročitajte još

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: