BBC 0

27.10.2024.

11:37

Sukob Izraela i Irana: Kakav je stav Rusije i Kine

Zaoštravanje situacije na Bliskom istoku vrši pritisak na odnose širom sveta, kao i među velikim silama.

Izvor: Grigor Atanesijan - BBC ruski servis

Sukob Izraela i Irana: Kakav je stav Rusije i Kine
Reuters

Podeli:

U ovoj rundi odmazde, Izrael nije udario na iransku naftnu infrastrukturu, ali to ne znači da bi budući udari mogli da budu upravo na ta postrojenja.

Kina u ogromnoj meri zavisi od uvoza sirove nafte, a otprilike 90 odsto sirove nafte koju Iran izvozi odlazi u Kinu, prema Es end pi globalu (S&P Global), firmi za finansijske podatke.

Ako izraelski udari iz odmazde oštete naftnu infrastrukturu tako da utiče na taj izvoz, verovatnije je da bi Peking podigao glas u osudi izraelskih dela.

Kina ostaje jedna od retkih zemalja koje kupuju naftu od Irana uprkos američkim sankcijama, a posredovala je i u postizanju sporazuma koji je obnovio diplomatske odnose Irana i Saudijske Arabije 2023. godine.

Medijski izveštaji koji se pozivaju na američke zvaničnike ukazuju da je Vašington već tražio od Kine da iskoristi uticaj koji ima na Teheran.

Primer toga je pokušaj da se zauzdaju Huti u Jemenu koje podržava Iran, a koji napadaju brodove u Crvenom moru.

Iako bi moglo biti još takvih zahteva iz Vašingtona, Teheran ne polaže račune Pekingu, a malo je verovatno da će Kina uslišiti jedan takav zahtev, naročito kad dolazi od SAD.

Ako ništa drugo, Kina će ga iskoristiti kao još jedan povod za kritike na račun SAD i da poveća svetski uticaj tako što će glasno podržati palestinsku borbu na način koji će imati pozitivnog odjeka na globalnom jugu.

Malo je rizika za Kinu u održavanju trenutnog statusa posmatrača.

Peking uvek može da se okrene drugim velikim izvoznicima nafte, kao što su Saudijska Arabija ili Rusija, ako bude bilo potrebno.

Na kraju krajeva, kakav god jezik da budemo čuli od Pekinga u narednim danima, malo je verovatno da će se Kina značajnije uplesti u ovaj sukob.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: