BBC 0

27.10.2024.

0:36

Dramatična završnica izbora u Gruziji: Vladajuća stranka proglasila pobedu, proevropska opozicija tvrdi da je pokradena

Opozicija ne priznaje prve rezultate prema kojima vladajuća stranka ima 53 odsto, dok izlazne ankete pričaju drugačiju priču.

Dramatična završnica izbora u Gruziji: Vladajuća stranka proglasila pobedu, proevropska opozicija tvrdi da je pokradena
Reuters

Podeli:

Gruzija je prošlog decembra dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Ali status je od tada zamrznut zbog "nazadovanja u demokratiji“, a posebno zbog zakona o "stranom uticaju“ koji, u ruskom stilu, targetira grupe koje se finansiraju sa Zapada.

Sovjetski savez možda ne postoji već tri decenije, ali Moskva i dalje zemlje iz nekadašnje države doživljava kao sopstveno dvorište i sferu uticaja Rusije.

Kremlj će ceniti obećanje Gruzijskog sna o 'pragmatičnijoj' politici prema Rusiji, a posebno i odluku Brisela ranije ove godine da stopira proces pridruženja Gruzije.

Gruzijski san je glasačima obećao pridruživanje EU, ali je takođe optužio opoziciju da pomaže Zapadu da otvori novi front u ruskom ratu u Ukrajini.

Rusija okupira 20 odsto teritorije Gruzije od petodnevnog rata 2008. godine.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pročitajte više:

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka: Zabrana izdavanja "stanova na dan"

Vlasti španskog grada Malage zabraniće nova kratkoročna turistička iznajmljivanja u 43 gradska naselja, kako bi odgovorile na revolt stanovnika da im turizam, koji je u porastu, podiže cene na tržištu nekretnina.

9:19

25.10.2024.

1 d

Podeli: